Изненадиће вас колико је „моћно“ ово воће!
Осим што су лепе на око и савршеног укуса, малине су и врло здраве, а уз то и немају превише калорија — 100 грама овог воћа има само 52 калорије! Ево зашто би требало да једете малине:
Пуне су важних нутријената
Једна порција малина задовољава половину дневних потреба за витамином Ц, који подстиче рад имуног система, важан је за здраву кожу и неопходан за стварање колагена. Малине су богате и манганом и витамином K, без којих нема здравих костију. Осим тога, садрже и витамине Е и Б, магнезијум, бакар, гвожђе и калијум, али у мањој мери.
Немају много шећера
Малине су међу воћем са најмање шећера, шоља свежих малина има свега пет грама шећера, за разлику од јабуке средње величине која има двадесетак грама шећера. То их чини савршеним избором за оне који воде рачуна о уносу шећера.
Богате су антиоксидантима који успоравају старење
Малине су мале „бомбе“ антиоксиданта, који умањују ризик од болести срца, рака, дијабетеса и гојазности. Антиоксиданти из малина спречавају и запаљенске процесе у организму, који су један од „окидача“ за преурањено старење.
Добра су превенција појединих типова канцера
Антиоксиданти и противупална једињења која се налазе у овом воћу успоравају раст ћелија рака. Али, прелиминарна истраживања показују да фитонутријенти којима су малине богате могу и да подстакну програмирану ћелијску смрт ћелија канцера.
Одличан су извор влакана
Шоља малина (100 грама) има импресивних осам грама влакана, што је трећина дневних потреба. Намирнице богате влакнима чине да дуже будемо сити, држе ниво шећера у крви под контролом, успоравајући варење и решавајући проблеме са столицом.
Превенција дијабетеса
Истраживања су показала да конзумирање малина смањује количину инсулина која је потребна да би се ниво шећера у крви држао у здравим границама. Kод особа које су током истраживања јеле две порције малина у току дана ниво шећера у крви био је нижи него код испитаника из контролне групе, која није јела ово воће.
Извор: mondo.rs