Здрава намирница необичног укуса позитивно утиче на лечење многих болести.
Леблебија – махунарка из породице бобова има невероватне нутритивне вредности.
Препуна је беланчевина и садржи толико влакана да ствара осећај ситости и по неколико сати.
Богата је антиоксидансима, гвожђем, магнезијумом, калијумом и витаминима А, Е и Ц. Кувана леблебија има двоструко више гвожђа од исте количине меса. Из тог разлога се препоручује трудницама и током менструације.
Један је од најбољих извора протеина, а с обзиром на то да је богата биљним влакнима од велике је помоћи особама које болују од синдрома иритабилног црева.
Њена благотворна зрна имају око 15 грама протеина по шољици. Зато је одличан савезник у исхрани вегетаријанаца, вегана, а топи килограме јер пружа осећај ситости.
100 грама леблебије дневно ефикасно снижава лош холестерол, побољшава здравље црева, штити срце, те брани од болести срца, дијабетеса и тумора.
Можете је припремати на различите начине, а како би довољно омекшала можете је након умакања прокувати с пола кашике соде бикарбоне, те након тога процедити, сипати нову воду и наставити с кувањем.
Обавезно је пре кувања оставите у води преко ноћи, а на крају посолите како би остала цела.
Kако бисте од ње направили здраве грицкалице, скувајте да не буде превише мекана или узмите оне из лименке па осушите, науљите, те додајте омиљене зачине у праху и пеците на 200 Целзијуса у лиму за печење. Обавезно промешајте сваких 10 минута како не би загорело.
Izvor: stil.kurir.rs