Kада тело и ум више не могу: Јасни показатељи да пуцате од стреса

Жена под стресом
Фото: Shutterstock, илустрација

Хронични стрес најчешће тихо, али константно утиче на наш организам, који све проживљава и памти. Научите препознати симптоме који нас упозоравају да је време за промену начина живота.

1. Уморни сте без обзира на адекватну количину сна

Спавате редовно и довољно, али чак и након доброг сна осећате се јако уморно и најрадије бисте се одмах вратили у кревет.

2. Ујутру се тешко будите

Због изложености дуготрајном стресу надбубрежна жлезда правовремено не излучује довољно хормона кортизола који ујутро обично стимулише стварање енергије у нашем телу и помаже нам да се разбудимо.

3. Немирни снови и ноћне море

Са количином сна прогресивно се повећава и број позитивних и лепих снова. Но када смо нервозни и напети, чешће се будимо, због чега се смањује могућност досезања ступња сна у којима уморне и оптерећене снове замењују позитивне и опуштене слике.

4. Имате велику жељу за сланом храном

Хронични стрес доводи до дисбаланса у количини електролита у телу, па због тога свако мало имамо потребу за нечим сланим.

5. Заврти вам се када устајете из седећег, лежећег или чучећег положаја

Ако вам се заврти у глави приликом устајања из седећег, лежећег или чучећег положаја, имајте на уму да је то и директна последица недостатка електролита.

 

Извор: lepotaizdravlje.rs