„Јужни ветар 2: Убрзање” претпремијерно приказан у Књажевцу (ВИДЕО)

Филм „Јужни ветар 2: Убрзање”: Претпремијера у Књажевцу – Прес-конференција

У оквиру 60. Фестивала културе младих Србије, у Књажевцу је у Гургусовачкој кули претпремијерно приказан филм „Јужни ветар 2: Убрзање”. 

Већи део филма „Јужни ветар 2: Убрзање” сниман је на територији општине Књажевац, тако да је овдашња публика имала ту част да претпремијерно погледа други наставак саге о Петру Марашу.

У филму „Јужни ветар 2: Убрзање” љубитељи акционих сцена могу од почетка филма до краја да уживају, јер је филм акционо динамичнији. Прича о Петру Марашу и Баћи наставља се кроз узбудљиве сцене акције и драме. Петар Мараш користи предности стеченог статуса неприкосновеног вође српског подземља. Желећи да прошири свој посао и врати се у оквире закона, Мараш улаже илегално стечен новац у легалне послове, и вребајући повољну прилику, он по задатку, са својим верним Баћом, одлази у источну Србију. Тамо га затиче вест која ће га приморати да моментално промени планове.

Пројекција у Књажевцу имала је и хуманитарни карактер, с обзиром да је новац од продатих улазница намењен за лечење Уроша Младеновића, једног од чланова филмске екипе.

Књажевац је постао препознатљив за филмску индустрију, тако да последњих година много екипа се одлучује да поједине сцене снима у овом делу источне Србије, поручио је Милан Ђокић, председник општине Књажевац.

Милан Ђокић — председник општине Књажевац

„Могу да кажем, да смо као општина постали препознатљиви за филмску продукцију. Поред ове екипе, још много филмских екипа, што домаћих, што иностраних, долазило је у Књажевац. Тако да општина Књажевац настоји да се на том тржишту и позиционира као добар домаћин. Било је сјајно угостити глумце и целу екипу филма ’Јужни ветар’. Они су сјајни људи, сјајни глумци. Књажевац носи епитет општине ’Тамо где су пријатељи’ и Књажевац заиста то и јесте”, каже Ђокић.

Филм „Јужни ветар 2: Убрзање”: Претпремијера у Књажевцу – Прес-конференција

Други део филма и серије „Јужни ветар” је динамичнији и продукционо јачи, каже Татјана Жежељ Гојковић, продуцент филма.

Татјана Жежељ Гојковић — продуцент

„Већина филма је снимљена на територији општине Књажевац. Снимали смо пет недеља. Нисмо скоро доживели такво гостопримство, било је дивно. Уживали смо у сваком дану снимања. Сви житељи су излазили у сусрет, тако да је цела општина помогла у снимању. Посебно се захваљујем што смо ову пројекцију у Књажевцу учинили хуманитарном, јер ће сав новац од продатих уалазница бити дониран организацији ’Буди хуман’, и нашем члану екипе који се разболео Урошу Младеновићу. Сви који желе да помогну могу да пошаљу поруку на број 1078 на 3030. Овај филм, за разлику од претходног дела, има више акције. Тако је и радња конципирана. Продукционо је јачи. Имали смо доста и каскадерских сцена, долазили су нам и каскадери из Бугарске, тако да назив филма ’Убрзање’ је заиста права реч.”

Филм „Јужни ветар 2: Убрзање”: Претпремијера у Књажевцу – Прес-конференција
Један од главних јунака, поред Петра Мараша, јесте Баћа, ког глуми Миодраг Радоњић. Радоњић истиче да му је било задовољство што је наставак сниман баш на подручју општине Књажевац, јер су овдашњи мештани показали велико гостопримство и помагали у снимању филма.

Миодраг Радоњић — глумац

„Захваљујем се и свим становницима у селима општине Књажевац, јер су показали пуно стрпљења за нас. Снимање зна да потраје јако дуго. Понекад ми се ту задржимо и по 14 сати на снимању. Сви они који су чак и статирали у филму показали су велико стрпљење, што се чак и не среће у нашим професионалним круговима. Лично ћу се увек овде враћати и приватно, јер је ово једно од најлепших места у Србији. Продукционо овај филм је дигнут за две лествице изнад, у односу на оно што смо до сада радили и на први део филма и серије. Што се тиче те драматуршке структуре, ’Убрзање’ је у динамици и у ритму сцена како крене, све бржи и бржи до краја. На почетку се публика одмах везује за неке јунаке које нисмо толико гледали у серији, и онда креће заправо то право убрзање”, рекао је Радоњић.

Филм „Јужни ветар 2: Убрзање”: Претпремијера у Књажевцу – Прес-конференција

Глумачку поставу овог блокбастера чине Милош Биковић, Миодраг Радоњић, Јована Стојиљковић, Предраг Мики Манојловић, Анастасија Еверал, Мариан Валев, Захарије Бахаров, и многи други. Режију и овог пута потписује Милош Аврамовић.