Изложба Драгослава Живковића у оквиру манифестације „Музеји за 10” у Зајечару 19. маја

Изложба Драгослава Живковића у оквиру манифестације „Музеји за 10” у Зајечару

У оквиру манифестације „Музеји за 10”, у Галерији Народног музеја „Зајечар” биће отворена изложба Драгослава Живковића, сликара који живи и ствара у Књажевцу и који је од стране ликовне критике означен као један од најзначајнијих савремених сликара не само у источној Србији већ и шире.

Изложба ће бити отворена у петак, 19. маја 2023. године, а почетак је у 19:00 сати.

На изложби, која је ретроспективног карактера, биће представљено 48 дела у техникама уља, акварела и цртежа насталих од студентских дана па до данас.

Реч је о делима из збирки Завичајног музеја Књажевац, Народног музеја „Зајечар” али и из приватних колекција од којих многа до сада никада нису излагана и која ће публика имати прилике да види по први пут.

„О његовом стваралаштву је пуно написано, али једном реченицом можемо обухватити све – Ове слике никог не остављају равнодушним”, поручују из Народног музеја „Зајечар”.

У току трајања изложбе публика ће моћи да погледа и документарни филм о уметнику аутора Милоша Јеремића, као и кратки видео запис – вођење кроз изложбу за глуве или особе оштећеног слуха на знаковном језику.

Аутор изложбе је Милена Милошевић Мицић, историчар уметности, музејски саветник Завичајног музеја Књажевац.

Поводом 50-годишњице стваралашва Драгослава Живковића 2020. је публикована монографија Живковића, групе аутора, капитално дело у издању Завичајног музеја Књажевац, које ће бити представљено на отварању изложбе.