Историјски архив „Тимочка Крајина” Зајечар обележио крсну славу Митровдан

Историјски архив „Тимочка Крајина” Зајечар обележио је своју крсну славу Митровдан, уз присуство бројних гостију.

Овогодишњи колачар Милица Ранђеловић предала је колач Николи Милутиновићу.

Сечење славског колача обавио је Његово преосвештенство Епископ тимочки Иларион са свештеницима Тимочке епархије.

„Честитам вам славу и изражавам благодарност за вашу добру вољу, за сарадњу наше свете цркве и ваше институције. Ова сарадња је не само на професионалном нивоу, јер је атмосфера између нас и пријатељска, братска, радосна, што ми је драго. Желим да вас ваш небески заштитник Свети Димитрије чува, да вас просвећује, да вас надахњује, да вам да добро здравље за све оно што радите. Да се сабирамо увек у добру и добром расположењу. Срећна и благословена слава”, казао је владика Иларион.

Директор зајечарског Архива Велибор Тодоров истакао је задовољство због добре сарадње са Епархијом тимочком, уз коју се успоставило и добро пријатељство. Он је гостима пожелео добродошлицу, свим запосленима честитао славу, као и пензионерима који су свој живот уткали у ову установу.

„Прошла је још једна успешна година, јер Историјски архив у Зајечару увек тежи да реализује неке нове пројекте. Нови пројекти су у циљу побољшања услова рада запослених, бољих услова за истраживања научних радника, за суграђане. Трудимо се да одговоримо на изазове које данашње време доноси, а то је пре свега дигитализација грађе коју имамо и доступност те исте грађе до крајних корисника. Ове године смо опет имали четири пројекта Министарства културе. Функционишемо одлично и ја сам задовољан. Надам се да су и наши корисници задовољни нашим радом, а уколико је тако онда је основна мисија овог Архива испуњена”, истакао је Тодоров.

Од овогодишњих пројекта који су реализовни су сређивање дворишта ове установе, други пројекат је књига „Асови зајечарског фудбала”, трећи је трећа фаза електронских полица за смештај архивске грађе и четврти је „Историја парламентаризма и демократије” и то је нови пројекат, нови научни скуп који је покренут у мају месецу.

„Намера је да поред овог научног скупа ’Историја медицине, фармације и ветерине’, који је недавно завршен, да и овај нови скуп буде одржан сваког пролећа како би ова институција добила још више на значају као неки стожер културе у Тимочкој Крајини, а и у Србији. Иначе, оно што интензивно радимо јесте дигитализација и сређивање грађе коју преузимамо, регистратуре са региона, из општина Књажевац, Бољевац и града Зајечара. У току је реализација заједничког пројекта са агенцијом ’Студио 101’ који говори о Ђорђу Генчићу и изради документарног филма о њему, а који се зове ’Ђорђе Генчић – предратник са златним штапом’. Настављамо упоредо са израдом документарних филмова и издавањем књига. То је један капитални пројекат где знамените Зајечарце и њихов живот и дело промовишемо, путем новог медија, путем слике и речи приближавамо их јавности поред књига које смо издали и филмом. Прошле године је објављена књига о Николи Цоловићу, а потом и филм, ове године је то Никола Пашић. Заокружујемо причу, о знаменитим Зајечарцима говориће се у књигама али и у филмовима”, додао је Тодоров.

До краја године биће завршен и филм о Ђорђу Генчићу, па се у Историјском архиву „Тимочка Крајина” у Зајечару очекује и његова промоција. Биће организовано и представљање књиге „Асови зајечарског фудбала”.