Градски одбор Народног покрета Зајечар: Град још увек нема правобраниоца

Градски одбор Народног покрета у Зајечару одржао је конференцију за медије, на којој је било речи о градском јавном правобранилаштву.

Председник Градског одбора Народног покрета Зајечар Горан Калчевић овом приликом подсетио је грађане да Зајечар нема градског правобраниоца и заменика од почетка године, а то значи да грађани који су тужили локалну самоуправу, не могу да остваре своја права пред судом.

„Гомилају се велики трошкови, због одлагања рочишта и због тога град ће морати да плати, а то значи, да ће грађани плаћати велике трошкове који су настали због неодговорности власти у Зајечару, које никако да именују градског правобраниоца и његовог заменика, и поред тога што су знали, како они тврде, да ће бивши, отићи у пензију. Пред Привредним судом у Зајечару, на дан 14. септембра ове године, води се један парнички поступак у коме је град Зајечар странка. Град Зајечар је у наведеном поступку тужена страна. Пред Вишим судом у Зајечару води се 21 поступак. Град Зајечар је у 19 поступака тужени, у једном поступку је противник предлагача, а у једном извршни дужник. Пред Основним судом у Зајечару у току су 183 поступака у којима је странка град Зајечар. Од тога 181 поступак је парнични, а два су радни спорови. У свим овим поступцима град Зајечар је тужен, а нема поступака да је град тужилац“, поручио је Калчевић.

Калчевић наводи да свако одлагање ствара скоро два милиона беспотребног трошка локалној самоуправи

„Ако узмемо најнижу адвокатску тарифу, која је 9.000 динара, свако одлагање доводи до скоро два милиона беспотребног трошка, који ће пасти на терет града, односно свих грађана. То све говори да се наша власт толико отуђила од народа, да не води рачуна и да се недомаћински понаша. Бошко Ничић све ово зна, пошто је он као градоначелник, законски заступник града. Поднеске које он потписује, а добија суд, тражи се прекид поступка. То вам је као да вас неко тужи, а ви немате адвоката. Дођете и обавестите суд да тражите прекид поступка, јер немате адвоката. Међутим, неке судије су почеле да уважавају овај предлог и долази до прекида поступака. Због тога обичан човек не може да оствари своја права, и мора да чека, да град Зајечар, коначно изабере правобраниоца и његовог заменика. Апелујемо на градску власт да што пре изабере правобраниоца, јер ће ово имати несагледиве последице по град“, казао је Калчевић.

Из Народног покрета Зајечар поручили су градоначелнику Ничићу да се што пре именује градски правобраниоц и његов заменик.