Градска изборна комисија града Зајечара саопштила званичне резултате референдума о промени Устава

Укупан број гласача у Зајечару, који је гласао на референдуму о промени Устава Републике Србије у делу који се односи на правосуђе, је 12.426.

Укупан број гласача који су гласали „ДА” је 6.831, а они који су заокружили „НЕ” је 5.487, саопштио је председник Градске изборне комисије града Зајечара Марко Минић, на вечерашњој конференцији за медије.

Минић је казао да се гласало на 69 гласачких места на територији Зајечара, као и на једном у Окружном затвору у Зајечару.

„У гласачки списак уписана су 49.154 гласача. Укупан број неупотребљених гласачких листића је 36.728, а укупан број употребљених гласачких листића је 12.426. Неважећих гласачких листића је 108, а укупан број важећих гласачких листића 12.318“, рекао је Минић.

У Окружном затвору у Зајечару од 78 гласача уписаних у гласачки списак, гласала су 63 гласача.

„Укупан број неупотребљених гласачких листића на овом гласачком месту је 15, укупан број употребљених гласачких листића је 63, а неважећих листића није било. Укупан број гласача који су гласали “ДА” је 50 и оних који су гласали “НЕ” је 13.“

У процентима то износи 54,46 одсто гласача је дало одговор “ДА”, 44,62 одсто гласача је дало одговор “НЕ”. Укупан број гласача који је изашао и гласао је 25,48 одсто.

Минић је додао да је гласачки дан протекао без већих проблема, али да су постојале само неке недоумице техничке природе, око УВ лампи, батерија и слично.

Градска изборна комисија града Зајечара, односно подкомисија РИК-а у Зајечару, саопштила је и да су на четири гласачка места постојале неке нејасноће око новина у спровођењу референдума.

„До доношења закона о референдуму и народној иницијативи, локалне изборне комисије нису имале значајнија овлашћења у утврђивању и спровођењу референдума. Доношењем новог закона, значајна нова овлашћења су добиле општинске, односно градске изборне комисије, а некада су то радила радна тела. Једно од тих новина тиче се и самог исправљања записника о раду бирачких одбора. Раније, на свим претходним гласањима и изборима, уколико се појаве одређене логичко-рачунске грешке у записницима о раду гласачких одбора, на самом лицу места уз присуство чланова гласачких одбора Градска изборна комисија имала је овлашћење да у самом записнику исправи неке логичко-рачунске грешке и тај записник и потпише. Међутим, новина је да приликом преузимања гласачког материјала од чланова гласачких одбора, Градска изборна комисија проверава записнике о раду гласачких одбора, а другу контролу врши Републички завод за статистику уношењем података и записника у посебну апликацију. Уколико је са записником и са резултатима све у реду они издају посебан извештај где стоји да је све исправно. Уколико нешто није у реду они издају извештај на обрасцу у коме стоји да постоји одређена логичко-рачунска грешка или грешка неке друге природе и самим тим ми имамо овлашћење да на лицу места у присуству чланова гласачких одбора утврдимо која је то грешка и покушамо да исправимо записник или евентуално да предложимо шта ће Градска изборна комисија урадити на следећој седници. У овом случају појавиле су се на четири гласачка места логичко-рачунске грешке у утврђивању резултата гласања. Верујем да ће се ова новина и пракса примењивати и на предстојећим парламентарним и републичким изборима“, поручио је Ненад Динуловић, секретар Градске изборне комисије града Зајечара.

До логичко-рачунских неслагања података дошло је на гласачком месту број 4 у граду Зајечару – МЗ Тимок, на гласачком месту број 11 – ШОСО „Јелена Мајсторовић“, на гласачком месту број 23 – школа „Хајдук Вељко“ и на гласачком месту број 67 – Здравствена станица Грљан.

„На неком гласачком месту погрешно је сабран број важећих и неважећи гласачких листића, али су сви остали подаци били тачни, или је погрешно уписан број неупотребљених гласачких листића, а када се одузме број гласача и број оних који су гласали добија се тачан број неупотребљених листића, значи погрешно је уписан број. Све то је комисија утврдила и предложила Градској изборној комисији да на седници 17. јануара донесе одговарајуће решење. Ми смо у складу са препорукама Градске изборне комисије те вечери донели решење о исправци наведених записника и самим тим стекли су се услови да 18. јануара утврдимо резултате гласања на референдуму на територији града Зајечара што смо ми и учинили“, додао је Динуловић.

Градска изборна комисија у Зајечару једногласно је донела извештај о резултатима гласања, и ти резултати су достављени Републичкој изборној комисији. Републичка изборна комисија ће утврдити коначан број гласача и резултате на овом републичком референдуму. Подкомисији РИК-а, односно Градској изборној комисији у Зајечару није поднет ниједан приговор везан за овај референдум.