Град Бор један од десет градова у Србији који је добио средства за куповину стамбеног простора за повратнике по споразуму о реадмисији

Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије и начелници десет општина, потписали су у уторак Споразум о сарадњи за реализацију пројекта „Реинтеграција повратника по споразуму о реадмисији из Немачке и других земаља ЕУ кроз обезбеђивање трајних стамбених решења“ у износу од 193 хиљаде евра.

На Јавни позив, који је расписан почетком марта, пријавило се 18 јединица локалне самоуправе, а средства за реализацију пројекта су одобрена за њих десет – Кикинда, Кула, Суботица, Зрењанин, Нови Сад, Суботица, Бор, Краљево, Нови Београд, Обреновац и Сурдулица.

Град Бор један je од десет градова у Србији који је добио средства за куповину трајног стамбеног простора за повратнике по споразуму о реадмисији.

„Са представницима Kомесаријата за избеглице и миграције Републике Србије потписао сам уговор о сарадњи којим ће бити обезбеђена средства за побољшање услова становања за две породице. Ово је још један корак у решавању проблема избегличке кризе и ми ћемо као Град увек помагати у свим активностима које се тичу побољшања услова живота наших суграђана, нарочито када су у питању они који се враћају у своје домове након дугогодишњег избеглиштва“, истакао је градоначелник Бора Александар Миликић.

Максимални износ средстава намењених за куповину сеоске куће са окућницом, односно одговарајуће непокретности за становање, по јединици локалне самоуправе, износи 4.528.925 динара, а максимални износ средстава који јединица локалне самоуправе додељује по породичном домаћинству је 1.509.641 динар.

„Циљ овог Пројекта је да допринесе пуној друштвеној реинтеграцији повратника по споразуму о реадмисији, обезбеђивањем трајног стамбеног решења, уз пружање подршке корисницима Пројекта у остваривању других права и услуга кроз упућивање на друге мере и подршку. Настојаћемо да помогнемо локалним самоуправама да се оснаже како би боље служиле својим грађанима и допринеле одрживом развоју својих заједница“, истакла је в.д. комесара Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, Наташа Станисављевић.

Она је додала да ће овим пројектом који траје до краја јула стамбено бити збринуто укупно 15 породица повратника по споразуму о реадмисији. Поред стамбеног збрињавања, активности пројекта су такође усмерене на пружање додатне подршке повратницима која укључује саветовање и упућивање на друге социо-економске мере које нуде друге организације и партнери, како би се обезбедила свеобухватна и одржива интеграција, те спречила поновна миграција.

У току 2022. године према евиденцији Комесаријата за избеглице и миграције, преко Канцеларије на аеродрому регистровано је укупно 605 (86 породица) лица повратника по основу споразуму о реадмисији.

Реализација Пројекта „Реинтеграција повратника по споразуму о реадмисији из Немачке и других земаља ЕУ кроз обезбеђивање трајних стамбених решења” је омогућена уз подршку глобалног програма Немачке развојне сарадње „Миграције за развој“ који у Србији спроводи Деутсцхе Геселлсцхафт фüр Интернатионале Зусамменарбеит (ГИЗ) ГмбХ.

Директорка Канцеларије ГИЗ у Србији, Даниела Функе, изјавила је да се повратници суочавају са различитим изазовима, а један од најтежих је (поновно) оснивање домаћинства. Активно ангажовање свих заинтересованих страна од суштинског је значаја за подршку најугроженијим категоријама повратника у складу са Споразумом о реадмисији у социо-економској реинтеграцији пружањем координационог одговора свих релевантних националних институција.

„Немачка развојна сарадња је била и наставиће да пружа пуну подршку нашим партнерима у Србији у обезбеђивању мера реинтеграције како би се побољшао социо-економски положај повратника, али и других угрожених група локалног становништва у ризику од могућих миграција. КИРС као кључни национални ауторитет у овом питању може се ослонити на подршку ГИЗ-а у процесу постављања стратешког курса“, истакла је Функе.

Глобални програм „Миграције за развој“ (ПМЕ) део је шире иницијативе немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ), која промовише одрживу реинтеграцију повратника и останак у матичној земљи стварањем могућности за достојанствен рад и живот у њој. Програм у Србији спроводи Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.