Фестивал малих позоришних форми у Зајечару: Изведена стендап комедија „Свакодневна кома“, вечерас представа „Човјек висине“

Фото: Установа "Зоран Радмиловић" Зајечар

На 7. Фестивалу малих позоришних форми у Зајечару, друге такмичарске вечери одиграна је стендап комедија „Свакодневна кома“, по тексту, у режији и извођењу Ивана Томића.

Овај прослављени београдски глумац на духовит и необичан начин поставља пуно питања самом себи, намеће дилеме, а да при том има веома чудна и смешна објашњења. Прича шта је заједничко жени, деци, стамбеном кредиту и Хашком трибуналу, преиспитује се како ћемо и хоћемо ли икада разумети жене, извештава на један другачији начин пренос математичке олимпијаде. Свега у представи има помало. Глумац се чак пита може ли се српска песма препевати на енглески језик, и одговара да-може и то јако добро звучи. Томић се такође кроз представу пита да ли је могуће бити фит после педесете, а поставља и питање васпитања данашње омладине. Цео шоу пролази кроз смех и аплауз.

„Зајечарска публика је била сјајна и осетила се интеракција са њом“, нагласио је глумац Иван Томић, који поред импресивне позоришне, филмске и телевизијске каријере, има и дуг стаж као стендап комичар.

„Стендап комедија треба да буде неозбиљна и она јесте једна врста мог бекства од озбиљног драмског позоришта. Чули смо да су се људи вечерас смејали, а мени као глумцу је био задатак управо то, да се што боље зезам и насмејем људе. Успоставио сам ту врсту комуникације са људима из публике, а приметио сам да је било и пуно младог света, што је добро. ‘Свакодневна кома’ је нешто између монокомедије и стендап комедије. Ја сам написо највећи део, а најбољи део написао је Мирко Стојковић – професор драматургије са Факултета драмске уметности. Овој мојој комедији јесте место у позоришту и сматрам да на неки начин привлачи и публику која можда иначе не би ни дошла у театар, а то видим као добру ствар. Иначе овај комад игра се тек годину и по дана. Ја волим да играм онако како смо се договорили, без импровизације. Али баш у току тих играња мени се роде још неке идеје како би могли боље да се зезамо. По мени оваква позоришна форма треба да буде интимна, лична, јер је тешко да радите нешто што вас се не тиче. Волим што овакве форме могу да се играју и на малој сцени, и у неком клубу, и на великим сценама. Што се тиче Фестивала малих позоришних форми добро је да они постоје, јер је то један легитиман начин да се људи изразе и кроз нешто што продукцијски није захтевно. Знамо да није увек лако спровести идеју. А кроз мале форме мислим да људи пре могу да се договоре, и да ураде нешто добро што ће публика препознати и радо гледати. Срећан сам што сам у вашем граду управо на једном таквом Фестивалу“, рекао је глумац Иван Томић.

На репертоару Фестивала малих позоришних форми вечерас је представа „Човјек висине“ БеоАрта, Туристичке организације Будве и Народне библиотеке Будве. По тексту Ане Ђорђевић, а у режији Јане Маричић, у представи играју глумци Небојша Миловановић и Бојан Жировић.

Почетак је у 20:00 сати.