Фестивал малих позоришних форми у зајечарском театру настављен представом из Северне Македоније „За нас почиње живот”

Фестивал малих позоришних форми који се у зајечарском театру одржава шести пут настављен је представом из Северне Македоније „За нас почиње живот”, мађарског писца Георга Шпира, у режији Дејана Пројковског.

Играју Биљана Драгићевић Пројковски и Нино Леви.

Мушкарац и жена боре се и лутају животним стазама и никако да савладају проблеме. У тренутку када помисле да је врх висок, а дно дубоко, освоје милионе на лотоу. Представа има много трагикомичних ситуација, али и много комичних дијалога који нас подсећају да је живот леп и без добитка на лутрији, тако да они на крају спале листић са добитном комбинацијом.

Редитељ Дејан Пројковски није крио задовољство због позитивне реакције публике, истичући да је осећај био као да су играли у Драмском театру у Скопљу.

„Ово је представа која говори о малом човеку. Текст је савремена варијанта приче какву видимо код Чехова. Ако се три сестре питају каква ће Москва бити кроз 100 година, муж и жена су та два лика после 100 година. Ово је представа о малом човеку са великим сновима, који живи у блату, али на другој страни покушава да сања, јер је сан једина ствар која није забрањена. С друге стране поставља се питање шта ако се снови остваре? То је заправо прича о нама, о човеку као несавршеном бићу. Кажу да је живот време које пролазимо док планирамо како ћемо једног дана живети, лепо добро и срећно. У представи смо видели велике планове главних јунака, заправо један обичан, мали, људски живот“, каже редитељ Дејан Пројковски.

За улогу Жене у представи „За нас почиње живот“ глумица Биљана Драгићевић Пројковски добила је награде за најбољу женску улогу на два фестивала малих форми у Северној Македонији.

„Нино је из Македонског народног театра, ја сам из Драмског театра и први пут смо заједно у некој представи. Добро смо се сложили и уиграли и желимо овој представи дуг живот“ рекла је Драгићевић Пројковски.

Нино Леви истиче да је добра реакција публике очекивана и напомиње да су упркос томе што су за овај комад обезбеђене „ситне паре“ из ресорног Министарства, Биљана, Дејан и он успели да направе добру представу.

На програму је вечерас монодрама „Нана“ по мотивима романа Емила Золе, у којој игра млада београдска глумица Милена Божић. За ову улогу, која је њен мастер рад, освојила је специјалну глумачку награду на 8. Бе:фемону (Бечејском фестивалу) 2020. године.