ПројектиКладово кроз туризам: Откријте лепоте„Етно фестивал” у Кладову окупља велики број посетилаца (ФОТО + ВИДЕО)

„Етно фестивал” у Кладову окупља велики број посетилаца (ФОТО + ВИДЕО)

„Етно фестивал” у Кладову окупља велики број посетилаца

У Кладову је током лета одржан 18. по реду „Етно фестивал”, који је окупио велики број посетилаца, како из Србије, тако и из суседне Румуније.

„Етно фестивал” у Кладову окупља велики број посетилаца

Циљ „Етно фестивала” је очување традиционалних вредности.

„Етно фестивал” у Кладову окупља велики број посетилаца

Овом приликом представљене су традиционалне игре и песме, обичаји, култура, традиционална јела, као и домаћа радиност.

„Етно фестивал” у Кладову окупља велики број посетилаца

Ове године преко 110 излагача из целе Србије било је у Кладову за време „Етно фестивала”. Такође, у време трајања фестивала, бележи се и повећан број ноћења туриста, истиче Александра Васиљевић, директорка Туристичке организације општине Кладово.

Александра Васиљевић – директорка Туристичке организације општине Кладово

„’Етно фестивал’ је фестивал са дугом традицијом у источној Србији. Последњих година одржавамо га четири дана и све је већа и већа заинтересованост излагача за овај фестивал. Сарадња произвођача и излагача домаће радиности је важна, јер сви они са пуно посвећености сваки производ креирају на себи својствен начин. Све је више младих који су заинтересовани за традиционалне вредности и који посећују овај фестивал. Ми смо овај фестивал са два дана проширили на четири дана баш због жеље излагача да што дуже буду овде. Такође, баш у време фестивала бележи се и повећан број ноћења туриста”, каже Васиљевић.

„Етно фестивал” у Кладову окупља велики број посетилаца

Првог дана фестивала на бини код Дома омладине, наступили су: КУД „Стеван Мокрањац” из Неготина, Фолклорни ансамбл „Корени” из Зајечара, КУД „Бор” из Бора и Дечји ансамбл и рекреативци АКУД „Полет” из Кладова.

„Етно фестивал” у Кладову окупља велики број посетилаца

Излагачи из целе Србије радо своје производе презентују посетиоцима „Етно фестивала”, а из године у годину број излагача се повећава.

Дуња Динић – излагачица, „Валдини” Ниш

„У Нишу имамо радњу која постоји већ 15 година и бавимо се биљном медицином. Производимо чајеве и препарате по оригиналном рецепту”, рекла је Дуња Динић, „Валдини” Ниш.

Јасмина Јовановић – излагачица, „Оги Бон” Ниш

„Пре неких 15 година, супруг и ја смо кренули са производњом слаткиша, јер увек нас привлачило нешто од старих заната. У производњи се и дан данас учимо. Ко хоће и ко жели увек мора да учи, а све занате учили смо од старог бомбонџије из Пирота”, поручила је Јасмина Јовановић „Оги Бон” Ниш.

Маријана Ружалевић – излагачица из Корбова

„Радим сувенире и декорације од гипса и радимо од бетона. Овим се бавимо преко 20 година и почела сам из хобија”, казала је Маријана Ружалевић.

Александар Лазаренко – излагач из Украјине

„Представили смо производе од вуне из Украјине. То производи наша породица, а ми то из Украјине доносимо у Србију. Прслуци и чарапе су од мерино вуне”, каже Александар Лазаренко из Украјине.

„Етно фестивал” у Кладову окупља велики број посетилаца

Фестивал је ове године окупио и рекордан број посетилаца. Током четири дана посетиоци су могли да виде како се чува и негује традиција, промовише народно стваралаштво, традиционална јела и пића, уживали су у фолклорном богатству и обичајима народа источне Србије.

„Етно фестивал” у Кладову окупља велики број посетилаца

На овогодишњем фестивалу представили су се ФА „Лазарица” из Крушевца, КУД „Абрашевић” из Краљева, ГАНИП Центра за културу Пожаревац, КУД „Опленац” из Тополе, КУД „Спасовдански вез” из Дреновца код Параћина и АКУД „Полет” Кладово, као и Фолклорни ансамбл „Јуни Гугулани” из Бање Херкулане из Румуније. У ревијалном делу програма наступили су Милица Павловић, Едита Арадиновић и рок група „Кербер” из Ниша.

Овај медијски садржај суфинансиран је од стране Општине Кладово. Ставови изражени у подржаном медијском пројекту, нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,519ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб