На Тргу ослобођења у Зајечару, пету годину заредом, одржало се такмичење у припреми ајвара у склопу каравана „Изађи ми на теглу”. Одлуком жирија најбољи ајвар-мајстори су челници града Зајечара.
„Ми смо дебитанти ове године и нашу екипу чине жене из кабинета градоначелника и моја маленкост, у улози капитена”, рекао је Вујадин Милошевић, градски већник и учесник такмичења „Изађи ми на теглу”.
Вицешампиони су чланови екипе „Тимочки дивљаци – ПСК Исток”, а треће место освојила је екипа „Прлићанци”.
Прошлогодишњи победник Александар Величковић рекао је да суштина такмичења није победа већ добро дружење и сјајна забава.
„На овом каравану је важније учествовати него победити. Сви смо овде са својим тајним рецептима и зачинима пре свега да покажемо своја кулинарска умећа и добро се забавимо, победа је тек на крају”, истакао је Величковић, прошлогодишњи победник.
Према речима Драгане Гогић Рајковић, в.д. директора Туристичке организације града Зајечара, град ће увек подржати овакве и сличне манифестације.
„Град Зајечар подржава ову манифестацију, тако ће бити и у наредном периоду. Овде су углавном удружења, како из Зајечара, тако и околних села, и она нас прате током читаве године на разним манифестацијама. Доста људи је посетило ову манифестацију и ми смо презадовољни”, рекла је Гогић Рајковић.
Поред кувања ајвара, учесници, али и сама публика, могли су да учествују у бројним занимљивим активностима и реквизитима.
„Караван обилази преко 40 градова широм Србије и овде у Зајечару смо застали данас, ово је 15-ти град, и морам да напоменем да нам је драго што смо данас овде, посебно што се манифестација организује у оквиру градске славе. Нама је част што можемо да улепшамо ваш дан. Морам да кажем да су Зајечарци сјајни, спремни, имају своје униформе, креативни су, потруде се да укрсе своје штандове, видимо да увек спреме нешто да почасте пролазнике и да имају комплетан угођај и то и јесте циљ такмичења, да се људи добро забаве”, рекла је Љиљана Вукотић, координатор пројекта.
Организатори манифестације истичу да су обезбедили све неопходне реквизите за спремање ајвара, а учесници су били у обавези да понесу само „срећну“ шерпу и тајни рецепт.