Драгослав Павловић преминуо испред ЗЦ „Зајечар”, породица тврди да је чекао 2 сата на преглед

Драгослав Павловић из Бољевца преминуо је 19. децембра 2020. испред Здравственог центра у Зајечару. Тим поводом, редакцији нашег портала обратила се породица Павловић, која тврди да тог дана Драгославу скоро 2 сата у зајечарској болници није указана помоћ, нити је прегледан, већ је све време у стању каквом је довезен лежао у бољевачком санитетском возилу.

Гранчица Павловић, супруга преминулог, кроз сузе описује шта се тог дана догодило. Према њеним речима, они су за 40 минута санитетским возилом из Бољевца стигли испред Одељења неурологије у ЗЦ „Зајечар”. Међутим, ту почиње права драма, јер њеног супруга Драгослава нико није желео да прегледа.

Гранчица Павловић — супруга преминулог

„Тог дана, 19. децембра у 10 сати мом мужу је позлило, дошла је Хитна служба из Бољевца, лекар, сестра и возач. Он је био у несвести. Бољевачки доктор и сестра су га прегледали и рекли су да има функције рада срца. Пошли смо за Зајечар, ми приватним колима, а доктор је кренуо санитетским возилом са мојим супругом. Када смо дошли у Зајечар, упућени смо на Одељење неурологије, јер су лекари сматрали да има мождани удар. Одмах је дошло до расправе са дежурним лекаром, због чега Драгославу није смањен притисак и да због тога не може да га прими на одељење, а да такође не може да га прегледају док му се не уради скенер главе. Неурохирург је рекао да не може ништа да предузме све док му сестра из Бољевца не скине притисак, јер је то њихова дужност. Сестра из Бољевца му је дала инјекцију, када је доктор рекао да му смањи притисак. Рекли су да су позвали техничара за снимање и чекали смо га скоро два сата. Неколико пута је бољевачки доктор питао због чега му не укажу неку помоћ, међутим, они су се расправљали са бољевачким доктором. Ми смо отишли колима испред болнице, дошло је до расправе иземђу бољевачких и зајечарских лекара, да бисмо дошли до тренутка да ја зовем полицију, где су ми рекли да нису дужни да изађу због таквих ствари на терен. После сат и 40 минута дошао је техничар који треба да уради скенер главе. Међутим, већ је било касно. Мој супруг је преминуо. Бољевачки доктор покушао је да му укаже прву помоћ и да га реанимира, али је било већ све готово.

Муж ми је умро, и даље га нико од зајечарских лекара није примио. Када је требало да се извуче из санитетског возила, чак и када су доктор и сестра из Бољевца рекли да два сата треба да лежи на одељењу, где да га оставе, они су рекли да не знају где да га оставе, а онда је остављен у капелу, а пошто није умро у болници, рекли су да не може да се ради обдукција”, објашњава Гранчица.

Она додаје да је праву сумњу изазвало то што њен покојни супруг није ни прегледан, а зајечарски лекари написали су извештај и у извештају су навели узрок смрти.

Извештај лекара специјалисте

„Не могу да верујем шта су све у извештају ставили. Ставили су и детаљно описали због чега је мој супруг преминуо, а при том га уопште нису прегледали када смо стигли у Зајечар. Како је онда могуће да знају шта је узрок смрти, ако није ни обдукција рађена”, додаје Гранчица.

Драгослав и Гранчица Павловић

„Отац ми је преминуо због неодговорности мојих колега. Без икаквог прегледа написали су разне узроке смрти, вероватно незнајући да сам и ја лекар, тако да желим да им се ‘захвалим’, јер је због ‘неуказане’ помоћи, човек у 59. години умро”, поручила је Дијана Павловић, лекар у Немачкој и ћерка преминулог.

Њихову причу потврђује и сведок, који је тог дана био са њима и видео шта се све дешава.

„Када смо стигли у Зајечар, пацијент који је био у коми, враћен је са Одељења неурологије на скенер, где је чекао сат и по најмање, а када је стигао техничар, урађена је реанимација, али касно. Бољевачки доктор и сестра урадили су реанимацију, а они су само рекли зашто му није скинут притисак и зашто су га довели тамо на Одељење неурологије”, казао је сведок који је желео да остане анониман.

Поводом овог случаја, редакција нашег портала телефонским позивима и мејлом контактирала је и Здравствени центар „Зајечар”, међутим до закључења овог текста нико се из зајечарског Здравственог центра није огласио. Више пута упућени су телефонски позиви Одељењу неурологије, као и руководиоцима у зајечарској болници, али нико се ни од надлежних није огласио.

Породица Павловић поручује да ће правду, због смрти њиховог члана, потражити на суду.