„Дечији центар” Зајечар реализује пројекат „Balkanity” у Вртовцу на Старој планини

„Дечији центар” Зајечар у оквиру „Еразмус+” програма уз подршку „Темпус” Фондације реализује пројекат „Balkanity”.

У еко кампу „Калават” у Вртовцу на Старој планини од 1. до 12. августа 2022. борави 28 младих из Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније и Србије.

Непосредна размена младих са Западног Балкана један је од најефикаснијих начина да се укључе, повежу и оснаже млади из региона.

„Кроз интеркултуралну размену и дијалог заснован на практичном истраживању културне баштине Западног Балкана, на начин који активно укључује локалну заједницу у којој се одвија размена, млади стичу искуство неформалног учења кроз живот и рад. Далеко од урбане средине они пролазе кроз низ едукативних радионица и практичну обуку у изради ручних радова (плетење, кукичање, сликање на платну)”, поручују из „Дечијег центра” Зајечар.

Њихове учитељице, старије мештанке из Вртовца, са њима деле и своја животна искуства и саму културу свог времена.

„Најјачи утисак који сам имао јесте био од бака које су нас училе да предемо. Драго ми је да сам имао прилику да научим неке нове ствари и чујем њихове приче”, рекао је Богдан Миљковић студент Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду.

Велида Арнаунтовић, студенткиња Економије и менаџмента на Универзитету у Сарајеву, рекла је да је за њу највећи утисак овог пројекта то што млади људи данас не чувају неке традиционалне вредности своје културе.

„Млади данас не знају ни шта је вретено, а камо ли како се преде. Изузетно ми је драго што сам имала прилику да научим како су то наше баке преле и радиле”, закључила је Арнаунтовић.

За Радета Мицова, средњошколца из Скопља, је најважније то да има прилику да упозна нове људе и размени искуства.

„Мени је најважније што имам прилику да упознам вршњаке из региона, да стекнем нова пријатељства и једноставно се дружим са људима, а уз то доста тога и научим. Волео бих да се више младих укључи у овакве ствари”, рекао је Мицов.

„Живот у природи ми је овде најважнији, зато што ја то у свом окружењу немам. Друга ствар је свакако различита култура и различите националности. Сви овде су доста другачији од моје околине, што ми је јако драго, ново и лепо”, каже Ивана Туцак Рогуљић, студенткиња математике из Осјека.

Једна од најважнијих ствари је и та да су неки од учесника/ца из Хрватске и Босне и Херцеговине једва чекали овогодишњи камп, захваљујући утисцима које су понели са прошлогодишњег кампа у Вртовцу.