Дан примирја и сећања на невине жртве у Првом светском рату обележен у Зајечару

Дан примирја у Првом светском рату у Зајечару

У Зајечару је обележен Дан примирја и сећања на невине жртве у Првом светском рату.

Тим поводом положени су венци у центру града на споменик Тимочанима страдалим у Балканским ратовима и Првом светском рату.

Венце су положиле делегације града Зајечара, Команде гарнизона Зајечар, СУБНОРА, Удружења ратних војних инвалида, Удружења резервних војних старешина и Удружења војних пензионера.

„Окупили смо се код споменика који је подигнут Тимочанима страдалим у Балканским ратовима и Првом светском рату, како би обележили један од најзначајнијих датума у српској историји. Србија је у рату понднела велике жртве и ми имамо обавезу да сваке године се подсетимо на страдање наших предака“, рекао је Саша Ивановић, члан Градског већа у Зајечару.

Спомен обележје Тимочанима страдалим у Балканским ратовима и Првом светском рату подигле су 1929. године породице погинулих и грађани Зајечара, у знак захвалности свим погинулим ратницима у овим ратовима, чији се гробови налазе широм Балкана, Европе и Африке. Такође, споменици су подигнути на 38 локација у околним селима.

Дан примирја у Првом светском рату обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када је у француском месту Компијењ, потписана капитулација Немачке.

Као главни мотив за амблем овог празника у Србији се од 2012. године користи цвет Наталијина рамонда. То је угрожена врста која расте на истоку Србије и на планини Ниџе на највишем врху Кајмакчалана на којој је српска војска, под командом војводе Живојина Мишића, водила жестоке борбе против Бугара, током стварања предуслова за пробој Солунског фронта.

Дан примирја је у Србији нерадан дан, а обележава се и у Великој Британији, Белгији, Новом Зеланду, Француској, у земљама Британског Комонвелта то је „Дан сећања“, а у САД је „Дан ветерана“.