Сви знате колико је ова посластица укусна, а да ли знате колико је заправо здрава?
Чоколада је једна од омиљених и најпопуларнијих посластица, а осим неодољивог укуса, пружа и велике здравствене предности.
Нарочито је за здравље одлична црна чоколада која помаже бољем раду мозга, а може и да спречи многе болести.
Богата је здравим засићеним масним киселинама, има мање угљено хидрата и шећера, а више влакана, гвожђа, магнезијума, фосфора и калијума од млечне.
Такође, садржи више флавоноида, храњивих материја које се налазе у биљкама које јачају имунитет.
Позитивно утиче на хормоне
Ова посластица повећава производњу ендорфина, природне супстанце у телу, познате као хормон среће. Осим што поправља расположење, чоколада спада у једне од ретких намирница које су извор анандамида који утиче на смањење болова.
Такође, подстиче и ослобађање природног амфетамина у телу — фенилетиламина, који даје енергију. Позитивно утиче и на ниво серотонина, неуротрансмитера који делује као антидепресив.
Добра је за срце
Чоколада обнавља срчане артерије, те омогућава бољи рад срца. Смањује ризик од срчаног удара. Показало се и да конзумирање чоколаде помаже у смањењу нивоа „лошег” холестерола“ и повећању нивоа „доброг холестерола”.
Добра је за мозак
Ако редовно пијете топлу чоколаду побољшаћете проток крви у битне делове мозга, те може помоћи у борби против Алцхајмерове болести, показала је студија на Харварду.
Помаже у трудноћи
Труднице које су конзумирале чоколаду су мање изложене стресу и њихова деца се по рођењу више смеју, показала је једна студија у Финској.
Извор: stil.kurir.rs