Црвени метео аларм: Киша и обилне падавине наредних дана

Киша, кишобран
Фото: Pixabay, илустрација

У Србији облачно на северу, а до средине дана прошириће се и на остале крајеве условљавајући кишу, на високим планинама снег пре подне у северозападним, западним и југозападним пределима, после подне и у осталим крајевима. Касније после подне на северозападу, а увече и у осталим пределима престанак падавина, уз истовремено смањење облачности у северним, западним и централним пределима Србије. Ветар слаб и умерен, у кошавском подручју и планинским пределима и јак, а на југу Баната и олујни јужни и југоисточни. Најнижа температура 0 до 6, највиша од 6 до 16 степени.

Републички хидрометеоролошки завод издао је три упозорења на временске неприлике: Упозорење на обилне падавине на подручју југозападне и јужне Србије (од 100 до 150 мм, локално и више) својом периферијом захватиће западне делове Косова и Метохије (уз количину преко 100 мм), као и југозападну Србију, нарочито област јужно од линије Прибој – Пријепоље – Сјеница – Нови Пазар, где ће пасти од 40 до 80 мм кише. У кошавском подручју и на планинама дуваће јак и олујни јужни и југоисточни ветар са најјачим ударима на југу Баната и у југозападној Србији у уторак увече, ноћу и у среду ујутро, када се очекују удари ветра преко 25 метара у секунди. Снег се очекује само на висинама изнад 1.500-1.600 метара. У осталим крајевима Србије знатно мања количина падавина.

У Зајечару облачно, повремено са кишом. Минимална температура 4, максимална дневна око 12 степени. Дуваће слаб ветар, јужног правца. Сутра променљиво облачно, са кишом. Најнижа температура 7, највиша до 16 степени.

БИОМЕТЕОРОЛОШКА ПРОГНОЗА

Опрез се и даље саветује особама са респираторним и срчаним, као и психичким тегобама услед очекиваних биометеоролошких прилика.

Код метеоропата су могући реуматски болови, поремећаји сна и променљиво расположење.

Препоручује се појачана концентрација у саобраћају.

АМСС

Ауто-мото савез Србије (АМСС) саопштио је да возаче у Србији очекују неповољни услови у саобраћају, због кише, мокрих коловоза и јаког ветра у Банату, на подручју Браничева, поред Саве и Дунава, на Копаонику и преко планинских превоја на западу и у централним деловима земље.

Магла и ниска облачност додатно отежавају вожњу и успоравају саобраћај, јер се на појединим местима видљивост смањује на 200 метара. Коловози у нижим пределима су мокри, док у планинским пределима треба очекивати зимске услове вожње, снег и поледицу, па је употреба зимских гума и зимске опреме обавезна.

Саобраћај је умереног интезитета.

У планинским пределима присутан је ризик од одрона који су учестали због лоших временских прилика, а опрез је неопходан на путевима кроз клисуре, тунеле и усеке.

У Тимочкој Крајини путеви су мокри. Повремени ситни одрони могући су дуж свих нестабилних камених косина, у клисурама, усецима, засецима, најизраженији су на Ђердапској магистрали, у клисури Коренатац и на Бабином зубу. Магла смањује местимично видљивост на превоју Честобродица (до 100 м), општини Књажевац (до 80 м) и Бабином Зубу (до 50 м). Возачима опрез због могућности појаве поледице.

Према последњим информацијама добијеним од Јавног предузећа „Путеви Србије”, на наплатним станицама на ауто-путевима у Србији нема задржавања возила.

Према информацијама Управе граничне полиције добијеним у 07:30 часова, на граничним прелазима на путничким терминалима нема тренутно задржавања. На теретним терминалима на граничним прелазима на излазу из Србије задржавање: на Шиду и Батровцима 120 минута; на Хоргошу 90 минута.