Чланови зајечарског „Дечијег центра” наредних дана на Сардинији у оквиру међународне размене

Чланови зајечарског „Дечијег центра” наредних дана на Сардинији у оквиру међународне размене

Чланови зајечарског „Дечијег центра” наредних седам дана боравиће на Сардинији у Италији, а њих шесторо чине тим из Србије.

У међународној омладинској размени „Ре-популација”, коју организује Удружење „Малик” са острва Сардинија (Италија), учествоваће 30 учесника, младих од 18 до 25 година, који долазе из руралних подручја са највећом стопом депопулације у Европи (Италија, Румунија, Србија, Бугарска и Литванија).

Специфични циљ пројекта је подизање свести младих из укључених земаља о феномену депопулације у руралним подручјима. Циљ је да се развију идеје и мотиви за младе људи који би допринели развоју руралних подручја и учинили их привлачнијим.

Људи који живе у претежно руралним регионима, имају више простора, бољи квалитет живота, ниже трошкове живота и мање загађења. Међутим, ове предности су праћене изазовима, као што су мање пословних могућности, слабија инфраструктура (укључујући енергију, транспорт и комуникационе мреже), тежи приступ јавним услугама као што је здравствена заштита, образовање, рекреативне и комерцијалне услуге. Када изазови надмашују користи, неки људи, често релативно млади, одлучују да напусте руралне регионе у потрази за бољим могућностима. Ово смањење популације на селима доприноси смањењу наталитета, старењу становништва и мањку радно способног становништва.