Боље грејање и чистији ваздух за ученике ОШ „Ђура Јакшић” у Зајечару (ФОТО + ВИДЕО)

Боље грејање и чистији ваздух за ученике ОШ „Ђура Јакшић” у Зајечару

Државна секретарка у Министарству заштите животне средине Сара Павков посетила је Зајечар и Основну школу „Ђура Јакшић” која ће од ове грејне сезоне прећи на грејање на гас.

Боље грејање и чистији ваздух за ученике ОШ „Ђура Јакшић” у Зајечару

У оквиру пројекта „Унапређење квалитета ваздуха реконструкцијом котларнице у ОШ ’Ђура Јакшић’”, изграђено је постројење које ће од ове грејне сезоне грејати школу на природан гас.

Боље грејање и чистији ваздух за ученике ОШ „Ђура Јакшић” у Зајечару

Државна секретарка Павков разговарала је овом приликом са градоначелником Зајечара Бошком Ничићем и директором ОШ „Ђура Јакшић” у Зајечару Сашом Војновићем.

Сара Павков – државна секретарка Министарства заштите животне средине РС

„До сада је на грејање одлазило преко 100 тона угља, а сада деци ово треба да буде доступно и еколошки прихватљиво. Ресорно Министарство издвојило је 12 милиона динара само за овај пројекат што ће директно утицати на побољшање квалитета ваздуха у Зајечару, али у претходне 3,5 године заједно са осталим пројектима пошумљавања, заштите ваздуха и управљање отпадом, и свим осталим сегментима, уложили смо више од 44 милиона динара. Сигурна сам да ћемо са господином Ничићем наставити сјајну сарадњу и одржати исти темпо”, истакла је Павков.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић оценио је да ће овакав начин грејања умногоме допринети и смањењу аерозагађења.

Бошко Ничић – градоначелник Зајечара

„Ово је сјајна ствар, јер је до сада ова школа имала грејање на угаљ, остале на мазут, међутим неће бити више ни на мазут, прелазимо на сечку, тако да су то лепе вести. Не рачунајући индивидуална ложишта, Зајечар је вероватно међу првим градовима који је испоштовао одлуку Владе Србије и Министарства, да се из употребе избаце енергенти који загађују животну средину. То је битна ствар и за ове ученике и за ово насеље. Овде се греје преко 3.400 квадрата површине, локална самоуправа је учествовала са три милиона, држава са 12 милиона, тако да смо за 15 милиона динара добили једно дугорочно решење. Тако да не буде више жалби како је лоше грејање у овој школи и мислим да ће и деца и родитељи и наставно особље бити задовољно. Уједно смо делимично решили у овом крају проблем аерозагађења, а решићемо га трајно када људи буду схватили да не могу све и свашта да спаљују и да постану загађивачи. Радимо на томе да гас стигне до Зајечара захваљујући Министарству рударства и енергетике, Министарству животне средине, Влади и председнику Александру Вучићу. Морамо прво да уредимо трасу и средимо имовинске односе како би Зајечар добио гас. Није град узрочник загађења, али не можемо грађанима да забранимо да ложе угаљ и дрва”, казао је Ничић.

Директор ОШ „Ђура Јакшић” у Зајечару, Саша Војновић, захвалио се Министарству и локалној самоуправи што су за ову грејну сезону решили проблем грејања у овој школи.

Саша Војновић – директор Основне школе „Ђура Јакшић” Зајечар

„Када дође до једне синергије Министарства за заштиту животне средине и локалне самоуправе, када једна школа има проблем и када се изађе у сусрет том проблему, то је једна велика ствар. Захваљујем се у своје име, у име запослених и ученика на овоме. То је за нас будућност. Ово је улагање у будућност. Драго ми је што смо први у оваквом пројекту и направили смо први корак ка заштити животне средине”, рекао је Војновић.

Боље грејање и чистији ваздух за ученике ОШ „Ђура Јакшић” у Зајечару

ОШ „Ђура Јакшић” у Зајечару има близу пет стотина ђака. У прошлости је било доста проблема са грејањем на угаљ, тако да ће нов начин грејања допринети да радијатори током целе зиме буду топли.