Бесплатни превентивни прегледи у Зајечару, Бору и Књажевцу 19. новембра

Доктор — Болница
Фото: Shutterstock, илустрација

Бесплатни превентивни прегледи биће организовани и ове недеље 19. новембра 2023. у здравственим установама у Зајечару, Бору и у Књажевцу.

У Здравственом центру у Зајечару превентивни прегледи биће организовани од 08:00 до 16:00 сати. Грађани ће моћи да ураде следеће прегледе: мерење телесне масе, израчунавање степена ухрањености, мерење крвног притиска, одређивање гликемије, гликолизираног хемоглобина (HbA1C), холестерола и триглицерида. Без предходног заказивања, грађани се јављају у Дом здравља у Зајечару, у Службу опште медицине, где се након прегледа упуцују у Лабораторијску службу.

У Дому здравља у Бору, прегледи ће бити обављани од 08:00 до 14:00 часова. Грађани ће моћи да ураде следеће прегледе: мерење телесне масе, израчунавање степена ухрањености, мерење крвног притиска, одредјивање гликемије, гликолизирани хемоглобин (HbA1C) и Липидни статус. Заказивање није потребно, већ је довољно само да грађани оду до здравствене установе од 08:00 до 14:00 часова. У протеклом периоду рађени су ултразвук дојке, ПСА тест, прегледи штитасте жлезде, као и кардиолошки прегледи са контролом нивоа глукозе, триглицерида и холестерола у крви.

У Здравственом центру у Књажевцу превентивни прегледи биће организовани од 08:00 до 16:00 сати. Грађани ће моћи да ураде следеће прегледе: мерење телесне масе, израчунавање степена ухрањености, мерење крвног притиска, одређивање гликемије, гликолизираног хемоглобина (HbA1C), холестерола и триглицерида. Без предходног заказивања, грађани се јављају у Дом здравља у Књажевцу, у Службу опште медицине.

Држава овим прегледима жели да укаже на значај превенције и да превентивне прегледе учини приступачнијим грађанима. Превентивни прегледи биће организовани у око 170 здравствених установа широм Србије.