„Београдски трио”: Вече камерне музике у Зајечару

Ансамбл „Београдски трио”
Фото: „Београдски трио”

У Основној музичкој школи „Стеван Мокрањац” у Зајечару у уторак, 15. октобра биће приређена концертна серија камерне музике чувеног композитора и академика Ивана Јевтића у извођењу „Београдског трија”.

На програму су дела композитора Ивана Јевтића:

1. „Музика за трио” — клавир, виолина и виолончело (Беч, 1977. година);
2. „Гранд трио” — клавир, виолина и виола (Париз, 1992. година).

„Београдски трио” настао је 2015. године. Ансамбл чине професионални музичари, а уједно и студенти докторских академских извођачких студија на Факултету музичке уметности, Универзитета уметности у Београду, Душан Панајотовић (виолина), Иван Јарић (виолончело) и Игор Дражевић (клавир). Назив триа је настао са намером да се сачува сећање на истоимени трио (основали су га пијаниста Андреја Прегер са виолинистом Александром Павловићем и виолончелистом Виктором Јаковчићем 1964. године) и настави традиција извођења композиција писаних за овај састав.

Солисти окупљени у овом високо квалитетном ансамблу су афирмисани извођачи савремене српске музике, присутни на фестивалима као што су Међународна трибина композитора, КоМА (Концерти младих аутора), у пројектима (Рострум+), као и стални сарадници на извођењу студентских испитних радова из композиције.

Концертна серија „Београдског трија” која ће бити посвећена музици академика и композитора Ивана Јевтића биће одржана у 5 градова у Србији:

• У понедељак, 14. октобра у Неготину у Музичкој школи „Стеван Мокрањац” од 19 сати;
• У уторак, 15. октобра у Зајечару у Музичкој школи „Стеван Мокрањац” од 19 сати;
• У среду, 16. октобра у Књажевцу у Дому културе Књажевац од 19 сати;
• У четвртак, 17. октобра у Нишу у Музичкој школи „Др Војислав Вучковић” од 19 сати;
• У петак, 18. октобра у свечаној сали Града Лесковца од 18 сати.

Јевтићеву музику изводиће Душан Панајотовић на виолини, Марина Поповић на виоли, Иван Јарић на виолончелу и Игор Дражевић на клавиру.

Концертну серију финансирало је Министарство културе и информисања Републике Србије.