Аутентичност народних обичаја на 21. Сабору народног стваралаштва у Луки

Фото: Град Бор

Поводом сеоске славе Свети Врачи, у Луки, код Бора, организован је 21. Сабор народног стваралаштва Тимочке Крајине.

Ова традиционална манифестација окупила је седам културно-уметничких друштава из региона која су својим наступима оживела богату културну баштину овог краја. Сабор је започео свечаним резањем славског колача, након чега је уследио дефиле учесника, а затим и наступ културно-уметничких друштава из Волује, Дубочана, Халова, Манастирице, Горњана, Танде и села домаћина Луке.

Кроз игру и песму истакнута је аутентичност народних обичаја, песме, игре и народне ношње чиме је показана лепота културне баштине која се преноси са генерације на генерацију.

Најуспешнијим КУД-овима додељене су награде. Према мишљењу жирија најаутентичнију ношњу имали су чланови КУД “Јовица Јанковић Турку” из Манастирице код Петровца на Млави, најизворнију песму отпевала је Зорица Дудејић из КУД “Танда”, док је Вељко Ступаревић из КУД “Лука” добио награду за најизворније свирање.

Свеукупни победник Сабора је КУД “Граничар” из Халова.

Поред културно-уметничког програма, организована су и спортска такмичења која су пружила прилику учесницима да се окушају у надвлачењу конопца, трчању у џаку и надвлачењу штапа.

Организатори Сабора били су КУД “Лука, МЗ Лука и Центар за културу, а покровитељ град Бор. Генерални спонзор Сабора био је Влашки национални Савет.