Све у земљи и вашем телу зависи од правилног киселинско-базног баланса.
Специјалисти користе pH вредност за мерење киселости и алкалности одређених ћелија и организама.
Заправо наше тело нема један стабилан pH ниво. Он варира, зависно од дела вашег организма. Наш желудац има највећу киселост како би варио храну и спречавао инфекције, док је панкреасна течност алкална, јер би требало да неутралише желучану киселину и смањи њен штетан утицај на црева.
Kрв је благо алкална са pH вредношћу од око 7,35–7,45. Промене у pH крви могу довести до озбиљних и чак фаталних последица. Упркос популарном миту о великом утицају исхране на pHвредност у крви, студије показују да преференције у храни узрокују веома мали помак у хемији крви.
Међутим, храна коју једете може значајно да утиче на уринарни pH. Утврђено је да исхрана са ниским уносом угљених хидрата и протеина може да учини урин киселијим што повећава ризик од камена у бубрегу. Поред тога, превише киселине у бубрежном систему може да смањи густину костију, ослаби мишиће и изазове бол у леђима.
Постоје докази да повећана киселост има везу са дисфункцијом јетре, срчаним болестима, па чак и раком.
Ево најефикаснијих начина да нормализујете однос киселина и база у телу и останете здрави:
1. Избегавајте прерађену храну — пице, помфрит, кекс и крекери су пуни „празних” калорија, натријума и угљених хидрата без влакана што може да повећа киселост. То доводи до стварања акни, проблема са зубима, гојазношћу и депресијом.
2. Једите више воћа и поврћа — скоро све дијете препоручују узимање свежег поврћа и воћа. Ово може да побољша равнотежу електролита, здравље костију и ублажи хронична стања као што су хипертензија и кардиоваскуларне болести.
3. Пијте воду — бирајте алкалну воду са pH од 9 до 11. Дестилована вода је савршена опција
4. Смањите потрошњу натријума — показало се да размера калијума и натријума игра битну улогу у киселинско-базној равнотежи вашег тела. Дакле, смањење уноса соли може да вам помогне да останете здрави дуги низ година.
5. Ограничите унос протеина животињског порекла — нека истраживања показују да превише животињских протеина, који се налазе у месу, живини, јајима и млечним производима, могу да промене pH и погоршају хроничне болести. Међутим, потребно је више истраживања како би се разјаснило ово откриће.
6. Смањите напитке са високим нивоом киселине — углавном се ради о соковима, пиву и готовим пићима са какаом који могу да учине ваш урин киселијим и изазову формирање камена у бубрегу.
7. Бирајте неутралну или алкалну храну — ако се бринете да имате прекомерну киселину у телу, додајте соју, незаслађен јогурт, пасуљ, авокадо, орашасте плодове и маслине у своју исхрану.
Извор: stil.kurir.rs