63. Фестивал културе младих Србије у Књажевцу од 19. до 26. јула

63. Фестивал културе младих Србије у Књажевцу од 19. до 26. јула

63. Фестивал културе младих Србије биће одржан у Књажевцу од 19. до 26. јула 2024.

И ове године припремљен је богат програм у данима фестивала, као и три спектакуларна концерта.

Први фестивалски дан почеће изложбом радова са ликовне колоније „Рођени једнаки” од 20:00 сати на платоу Дома културе у Књажевцу. Потом следи Интернационална смотра фолклора, а наступиће ансамбли из Колумбије, Словачке и школа фолклора „Коло” из Књажевца.

У суботу, 20. јула, на платоу Дома културе у Књажевцу од 20:00 сати биће одржан  „Детињство фест”, породични маскенбал и наступ плесне школе „Honey”.

У недељу, 21. јула, на платоу Дома културе, од 20:00 сати, планирана је „Омладинска уметничка мрежа – вече талената”, изложба радова и музички програм.

У понедељак, 22. јула, на платоу Дома културе, од 20:00 сати, биће приређена промоција књиге прошлогодишњег победника програма „Тимочка лира” и наступ Музичке школе „Предраг Милошевић” Књажевац.

У уторак, 23. јула, планирано је такмичарско вече „Тимочка лира”, од 20:00 сати, на платоу Дома културе у Књажевцу. Радио Београд 2 и Фестивал културе младих у Књажевцу традиционално сваке године расписују конкурс за награду „Тимочка лира” за најбољег младог песника у Србији. У Гургусовачкој кули од 20:00 сати биће приказан анимирани филм „Кунг Фу панда 4”, а од 21:30 сати биће приказан филм „Руски конзул”.

У среду, 24. јула, од 21:00 сат у Гургусовачкој кули, планирани су концерти Едите Арадиновић и Секе Алексић.

У четвртак, 25. јула, од 21:00 сат у Гургусовачкој кули, биће одржани концерти група „Locomotion Band” и „Забрањено пушење”.

У петак, 26. јула, од 21:00 сат у Гургусовачкој кули, планиран је концерт „Београдског синдиката” и наступ DJ Tjamila.

Фестивал културе младих Србије (ФКМС) је републички фестивал који се одржава у Књажевцу током јула месеца. Његова стандардна програмска шема подразумева расписивање конкурса за уметничку фотографију, песничког конкурса у сарадњи са другим програмом Радио Београда – „Тимочка лира”, отварање репрезентативне ликовне изложбе, вечери народне, забавне и рок музике. Заступљени су и филмски програми, а наступају и фолклорне трупе из Књажевца и из иностранства. Покровитељи Фестивала су Министарство за културу и Општина Књажевац. Године 1951. група студената из Тимочке Крајине дошла је на идеју о организовању мултикултурне смотре. Таква идеја остварена је 1962. године када су у дворишту Гимназије одржане прве студентске игре на којима је учествовало оо 300 студената из неколико градова Тимочког и Нишког региона. Извршни реализатор смотре је Дом културе Књажевац. Године 1966. смотра постаје републичка и добија назив Музичке игре студената Србије, а потом Уметничке игре омладине и студената Србије. Почев од 1972. године смотра се одржава под називом Фестивал културе младих Србије.