52. „Хајдук Вељкови дани“ у Леновцу 17. августа

52. „Хајдук Вељкови дани“, најстарија културно спортска манифестација на територији града Зајечара, биће одржани у суботу 17. августа 2024. у Леновцу код Зајечара, родном месту славног српског војводе Вељка Петровића.

Програм ће почети полагањем венца на споменик Хајдук Вељку у Зајечару у 08:00 сати. У Храму Светог оца Николаја у Леновцу у 09:00 сати биће служена Света литургија, а у 10:00 сати биће положен венац на споменик Хајдук Вељку у Леновцу.

Од 12:00 сати, посетиоци могу обићи Музеј Хајдук Вељка у Леновцу.

У плану су избор хајдучке лепотице као и спортска надметања, а пријава такмичара ће бити од 15:00 сати код хајдучког вишебоја.

Пре почетка културно-уметничког програма и самог дефилеа учесника, од 17:45 сати, биће промоција књиге „Леновац“, аутора Стевана Вељковића. Након дефилеа учесника, културно-уметнички програм почеће у 19:00 сати. Учествоваће КУД-ови: из Халова, Грлишта, Грљана, Гамзиграда и Зајечара.

Организатор и покровитељ манифестације је Град Зајечар, а у реализацији поред Установе „Зоран Радмиловић“, учествује Спортски савез Зајечар, Матична библиотека „Светозар Марковић“ Зајечар и Месна заједница Леновац.