13. Позоришни фестивал за децу „ЗајеЧАР”: Другог дана одиграна представа „Сребрни цар”

13. Позоришни фестивал за децу „ЗајеЧАР”: Другог дана одиграна представа „Сребрни цар”

Другог дана 13. Позоришног фестивала за децу „ЗајеЧАР” у препуној сали зајечарског позоришта одиграна је представа Првог приградског позоришта „Пулс театар” из Лазаревца и Центра за културу „Вељко Дугошевић” из Кучева „Сребрни цар”, у режији Давида Алића.

У овој свевременској, потпуно другачијој представи у односу на оне које су до сада зајечарски малишани имали прилику да виде, акценат је на мимици и покретима тела. Глумачка екипа је све присутне вечерас одвела на путовање у давну прошлост, негде око самог почетка стварања, у давно заборављен митолошки свет.

13. Позоришни фестивал за децу „ЗајеЧАР”: Другог дана одиграна представа „Сребрни цар”

Глумица Ану Ћук, у насловној улози девојке Смиљане, најмлађу публику вратила је у доба словенске митологије. У изјави за медије нагласила је да јој уз сјајну екипу није било тако тешко да игра без текста.

13. Позоришни фестивал за децу „ЗајеЧАР”: Другог дана одиграна представа „Сребрни цар”

„На самом почетку ова представа је имала текст, али радећи два месеца на њој, редитељ Давид Алић донео је одлуку да ипак остане на мимици и покретима тела. Представа је била прави изазов за мене. Враћа нас у неко нама страно време са којим скоро нико од нас није био упознат, тако да је била права авантура упознати се са разноврсним митолошким бићима, што сте имали прилике да видите на основу захтевних костима. Сам лик Смиљане носи поруку да се увек треба жртвовати за породицу и нама драге, битне људе. Како би њена породица преживела и добила сребро, силази у подземни свет где пристаје да се уда за Сребрног краља.”

Поред Ане Ћук у представи играју: Јелена Ђорђевић Михаилов, Јелена Цвијетић, Александар Трмчић, Боба Стојимировић, Лазар Максић, Угљеша Спасојевић и Михаела Стаменковић.

Данас је на програму представа Позоришта лутака Ниш „Недостајање”.

У суботу, 22. априла биће одиграна представа позоришта „Бора Станковић” из Врања „Пинокио”.

Последњег фестивалског дана, у недељу, 23. априла, предвиђен је дупли програм. У 12:00 сати на фестивалском репертоару је представа Удружења „Бео Тим” Београд „Велики свет мале Зое” док ће у вечерњем термину, у част награђених, бити изведена премијера опере за децу „Црвенкапа”, заједнички пројекат Уметничке школе „Стеван Мокрањац” из Неготина, Народног позоришта Тимочке Крајине – Центра за културу „Зоран Радмиловић” из Зајечара и Дома културе „Стеван Мокрањац” из Неготина.

Све вечерње представе почињу у 19:00 сати.

У оквиру пратећег програма Фестивала, данас у 13:00 сати, у Позоришном музеју биће приређен сусрет са писцем Милошем Петковићем из Ниша. Улаз је бесплатан.