ВестиЗимски пакетић здравља: Ево зашто треба да једете нар

Зимски пакетић здравља: Ево зашто треба да једете нар

Нар

Ово воће је као кутијица за накит: тешко се отвара, а кад га коначно очистите, раскошна боја поправиће вам расположење. Осим што је леп на око и врло укусан, нар је и јако здрав. Ево зашто би требало да једете ово воће током зиме.

Нар спада у најздравије врсте воћа, богат је антиоксидантима који штите од многих болести, влакнима и калијумом, који је драгоцен за здравље срца.

Једна порција (пола шоље) нара садржи око: 72 калорије, 1 грам масти, 16 грама угљених хидрата, 12 грама шећера, 3 милиграма натријума, 4 грама влакана и 1 грам протеина.

Од овог воћа прави се укусан сок, а црвена блистава зрнца су одличан додатак грчком јогурту или различитим салатама, на пример.

Нар је, за разлику од многих суперздравих намирница и дивног укуса.

Богат је моћним антиоксидантима полифенолима, који штите ћелије од штетног дејства слободних радикала, за које је доказано да утичу на повишен ризик од појединих врста рака, запаљенских процеса и убрзавање старења.

Плод нара садржи много витамина Ц, само 100 грама овог воћа ће задовољити око 15 одсто дневних потреба за овим витамином, а одличан је извор и витамина Б-5.

Осим тога, ово воће је одличан извор калијума, важног за здравље срца, али и мишића.

Нар је богат састојцима који имају снажно антибактеријско и противгљивично дејство, тако да је добра превенција упалних процеса у усној дупљи као што је рецимо гингивитис.

Нар садржи и доста шећера, али то не треба да вас брине, пошто је богат влакмима која ће ниво глукозе у крви одржавати стабилним.

Једини проблем је… како стићи до тих драгоцених укусних семенки?

Мањим оштрим ножем одсеците врх и базу нара, а затим направите плитке резове дуж коре нара, тако да га поделите на четвртине. Онда пажљиво и лагано „разгибавајте“ нар, тако да се отвори, па га рукама раздвојте на мање комаде, водећи рачуна да пратите беле мембране у којима се налазе зрна.

Узимајте комад по комад, и изнад шире чиније ударајте по кори нара варјачом, тако да зрна сама испадају. Тако ћете сачувати највише укусног и здравог сока овог воћа.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,863ПратилацаЛајкуј
4,536ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб