Завршена је дводневна манифестација 40. „Вражогрначки точак”

Завршена је дводневна манифестација 40. „Вражогрначки точак”

У Вражогрнцу, код Зајечара, завршена је дводневна, 40. Смотра народних обичаја „Вражогрначки точак“, јединствена у Србији по сценском приказу обичаја у прелепом амбијенту порте Храма Свете Тројице.

Жири у саставу: Зоран Катић – етнокореолог, Нели Николић и Милијана Врућкић из зајечарског Центра за културу, донео је одлуку да је најбољи сценски приказ обичаја припремио КУД „Валакоње“ из истоименог села, друго место освојила је Изворна група из Рујишта, а треће „Шљивар” из Шљивара. За најбољу изворну групу жири је прогласио КУД „Ромулијана” из Гамзиграда.

Селектор Централног савеза аматера у култури Србије Зоран Катић предложио је да на Републичкој смотри народног стваралаштва у Горњем Милановцу учествује КУД „Преводница” из Врања.

У ревијалном делу програма наступили су гости из Бугарске, танцова група „Читалишта просвета“ из Раброва код Видина.

У оквиру пратећег програма манифестације одржано је такмичење у кувању гулаша. Победник је екипа „Руј” из Рујишта.

Организовано је и такмичење у традиционалним спортским дисциплинама. У ношењу точка око бала победник је Стефан Костић из КУД-а „Шљивар”, у котрљању бале победили су Јаков Васиљевић и Виолета Јоновић такође из КУД-а „Шљивар“, а у котрљању точка најбоља је Марија Николић из Вражогрнца.

Организатор и покровитељ манифестације је Град Зајечар, а у реализацији поред Установе Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић“ Зајечар, учествовали су Туристичка организација града Зајечара и Месна заједница Вражогрнац.

УСКОРО ЈОШ ФОТОГРАФИЈА