Тимочка КрајинаКњажевацЗајечарски "Дечији центар” у сарадњи са организацијама из региона на Међународном кампу...

Зајечарски „Дечији центар” у сарадњи са организацијама из региона на Међународном кампу за младе у Вртовцу

Фото: "Дечији центар" Зајечар

Зајечарски „Дечији центар”, у сарадњи са организацијама из региона – “Танзеларија” (Сарајево, БиХ), “Муртила” (Округ Горњи, Чиово, Хрватска), “НЕЦИ” (Штип, Македонија), по четврти пут организује Међународни камп за младе, на Старој Планини, у селу Вртовац.

Размену, са званичним називом “Кроз планину. Реке и слобода”, подржала је Фондација Темпус, у оквиру програма „Ерасмус +“. Шатори су постављени у кампу “Калават”, а многи од наших учесника, по први пут излазе из зоне комфора, упуштајући се у авантуру камповања на планини. Група од 28 младих из Србије и региона ће у току 11 дана августа, кроз плес и покрет на отвореном, истраживати однос са природом.

Приликом пријављивања за ову међународну размену, у фокусу није било плесно искуство учесника/ца, већ њихова жеља да се опробају у савременом плесу и храброст да своје плесне минијатуре представе публици “Фестивала слободних река и планина”, који се одржава у Топлом Долу, последњег викенда у августу. Плесни програм размене осмислиле су и спроводе га сараднице из Хрватске – Сања Јосиповић и Хелена Јербић.

„Циљ међународне размене је повезати уметност и креативно изражавање са темама друштвеног активизма, заштите природе и локалних ресурса кроз непосредни контакт са становницима села Вртовац и Топли До. Ово је посебно искуство које нудимо младима, јер се ради о старијим мештанима, према којима постоји низ предрасуда и од којих се не очекује проактиван став ни понашање, а понајмање успешно заустављање изградње минихидроелектране. Проблеми стихијске градње и експлоатације, угрожавања природе, биодиверзитета и водотокова су заједнички за регион. Порука коју желимо са поделимо је ‘Не постоје занемарљиве снаге, не постоје мали борци у одбрани природе'“, стоји у саопштењу.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,872ПратилацаЛајкуј
4,486ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб