Задовољство грађана источне Србије квалитетом живота и услугама локалних самоуправа: Шта показује најновије истраживање

Задовољство грађана источне Србије квалитетом живота и услугама локалних самоуправа: Шта показује најновије истраживање

Данас је у Зајечару представљено истраживање јавног мњења које је спровео програм „ПРО – Локално управљање за људе и природу” у сарадњи са ЦеСИД-ом. Резултати истраживања пружају увид у ставове грађана о квалитету живота у локалној заједници, оцене рада локалних власти, администрације и службеника, као и степен поверења у локалне институције.

Истраживање је обухватило 50 градова и општина широм Србије, са репрезентативним узорком од 11.461 пунолетног грађанина. Кључни налази и препоруке истраживања за регион источне Србије представљени су пред представницима локалних самоуправа из овог дела земље.

Координаторка пројекта из ЦеСИД-а, Слађана Коматина, истакла је да грађани источне Србије генерално сматрају да живе у лошијим условима у поређењу са осталим деловима земље. Посебно су незадовољни стањем у саобраћају и градњи у својим локалним срединама. Међутим, истраживање је показало да постоји висок ниво поверења грађана у локалне медије и невладин сектор, који су препознати као институције којима се више верује у поређењу са локалним властима.

Слађана Коматина – координаторка пројекта из ЦеСИД-а

„Истраживање је показало да грађани источне Србије сматрају да они у свом крају живе горе у односу на остали део Србије. Када говоримо о поверењу у институције, неповерење је негде још увек више од поверења у саме институције. Град Зајечар негде у принципу даје просечне резултате. Грађани су најнезадовољнији стањем у саобраћају, стањем у градњи на пример, у самом граду. Што се тиче поверења занимљиво је то да су локални медији негде препознати као неко коме грађани више верују. Занимљиво је рећи и за зајечарски невладин сектор да је врло препознат од стране грађана, јер на просеку тек 8% грађана даје оцену врло добар или одличан за своје познавање рада цивилног друштва у локалној самоуправи док је у Зајечару тај проценат значајно виши, негде грађани препознају цивилно друштво у Зајечару”, навела је Коматина.

Задовољство грађана источне Србије квалитетом живота и услугама локалних самоуправа: Шта показује најновије истраживање

Виши службеник за добро управљање на програму „ПРО”, Драган Младеновић, нагласио је важност континуираног истраживања које се спроводи од 2011. године, с циљем оптимизације квалитета услуга које локалне самоуправе пружају својим грађанима. Он је такође најавио да ће након представљања, свака локална самоуправа која је учествовала у истраживању добити детаљне налазе, што ће им омогућити да боље разумеју приоритете и потребе својих грађана.

Драган Младеновић – виши службеник за добро управљање на програму „ПРО”

„Данашњи догађај је у ствари део једног вишегодишњег напора који Швајцарски донатор улаже као подршку Србији ка њеном путу ка Европској унији, а то је да унапреди начин и брзину којом локалне самоуправе одговарају на мишљење и ставове грађане, то је такозвана респонзивност јединица локалних самоуправа. То је један од захтева практично том путу ка прикључењу Европској унији. Шта у ствари радимо, ми истражујемо на основу случајног узорка грађана на узорку који је дефинисано 50 јединица локалне самоуправе на којем је ово истраживање рађено, истражујемо каква је перцепција грађана задовољством квалитета услуга који добијају од јединица локалне управе, што је њихова основа намена и сврха на крају крајева”, казао је Младеновић.

Задовољство грађана источне Србије квалитетом живота и услугама локалних самоуправа: Шта показује најновије истраживање

Програм „ПРО – локално управљање за људе и природу” је иницијатива коју заједнички спроводе УН агенције у Србији уз финансијску подршку Владе Швајцарске, која пројекат финансира са 9 милиона евра, и уз подршку Министарства државне управе и локалне самоуправе и Министарства заштите животне средине. Циљ програма је унапређење респонзивности локалних самоуправа према грађанима, како би се обезбедио квалитет услуга на једнак начин широм земље, без обзира на величину и ресурсе локалних заједница.

Овим истраживањем се потврђује важност континуираног дијалога између грађана и локалних власти у процесу побољшања квалитета живота у локалним заједницама.