Вежба „Систем 2021” 5. новембра у Зајечару

Вежба „Систем 2021” у Зајечару: Припремни састанак

Како би се показала спремност екипа да одреагују у ванредним околностима, на територији Републике Србије биће реализована показна вежба „Систем 2021”. Међу градовима где ће ова вежба бити реализована је и Зајечар.

Вежба „Систем 2021” у Зајечару: Припремни састанак

У Зајечару ће у петак, 5. новембра, бити одржана показна вежба „Систем 2021”. У овој вежби учествоваће: Сектор за ванредне ситуације града Зајечара, Штаб за ванредне ситуације, Добровољно ватрогасно друштво, Црвени крст Зајечар, Здравствени центар „Зајечар”, извиђачи, полиција, основне школе, поједини привредни субјекти, три градска предузећа – ЈКП „Водовод”, ЈКП „Тимок – одржавање” и ЈКСП „Зајечар” и „Електродистрибуција”.

Бранислав Матић — начелник Одељења за ванредне ситуације у Зајечару

Циљ ове вежбе јесте да се покаже спремност екипа у ванредним ситуацијама.

Вежба „Систем 2021” у Зајечару: Припремни састанак

Тим поводом у Градској управи Зајечар је одржан припремни састанак учесника и организатора вежбе.

Вежба „Систем 2021” у Зајечару: Припремни састанак

Према речима градоначелника Зајечара и команданта Штаба за ванредне ситуације Бошка Ничића, биће симулирана показна вежба поплаве, гашења пожара и збрињавање повређених.

Бошко Ничић — градоначелник Зајечара

„Скоро месец дана планирамо једну вежбу која ће се одвијати у неколико градова, у Србији. Један од градова је и Зајечар. Вежба је обимна, а у њој ће учествовати десетак субјеката и око стотинак учесника. Вежба је замишљена да буде продор воде у ушћу Тимока, затим ће доћи до паљења једног објекта због избијања електричних варница. Онда се укључује Црвени крст како би збринуо повређене, а биће симулиран и безбедан транспорт након тријаже повређених. Ово је показна вежба која треба да покаже нашу комплетну спремност ако се нешто деси. Зајечару не прете поплаве, али ми морамо да вежбамо како бисмо показали спремност. Тог дана када је вежба видеће сви грађани да Зајечар има спремне екипе да помогну када су ванредне ситуације у питању”, нагласио је Ничић.

Вежба „Систем 2021” у Зајечару: Припремни састанак

Он је додао да се у Зајечару и околним селима увелико ради и на успостављању система цивилне заштите.

Вежба „Систем 2021” у Зајечару: Припремни састанак

„Такође, планирамо већ неко време да вратимо оно што је било пре више деценија, а то је успостављање система цивилне заштите. Располажемо добром опремом и сматрам да је Зајечар један од најопремљенијих градова што се тиче служби које су спремне да реагују у ванредним околностима”, каже Ничић.

Вежба „Систем 2021” у Зајечару: Припремни састанак

Показна вежба „Систем 2021” биће реализована 5. новембра 2021. од 10:00 до 12:00 сати, на неколико локација: место продора ушће Тимока, место пожара стари „Тимас”, у насељу Изворски пут у Зајечару ће бити организовано збрињавање људи, у Ветеринарској станици ће бити постављене екипе Црвеног крста, а у хали ОШ „Хајдук Вељко” биће смештени евакуисани људи, док ће у Здравственом центру бити транспортовани теже повређени пацијенти. Такође, Штаб за ванредне ситуације биће смештен у Градској управи.