ВестиУживајте у укусу лета: Зашто је добро да једете лубеницу

Уживајте у укусу лета: Зашто је добро да једете лубеницу

Лубеница
Фото: Shutterstock, илустрација

Лубеница није „само вода и шећер“, ово укусно поврће је врло богато витаминима Ц и А, а садржи и многе друге важне нутријенте. Уз то, 100 грама лубенице има само 30 калорија. Па, да кренемо редом, доносимо вам неколико добрих разлога да искористите сезону!

Лубеница вам помаже да останете хидрирани

Најважније је, наравно, да пијете воду, али и конзумирање хране која има велики проценат воде може да помогне, а лубеница има чак 92% воде!

То је и један од разлога због којих лубеница чини да се релативно брзо заситите. Одличан однос удела биљних влакана и воде значи да можете да поједете већу количину, а да не унесете превише калорија.

Богата је важним нутријентима

Једна порција (150 грама) лубенице има око 45 калорија, али ће задовољити и 21% дневних потреба за витамином Ц, 18% дневних потреба за витамином А, 5% дневних потреба за калијумом, 4% потреба за магнезијумом, а садржи и витамине Б1, Б5 и Б6.

Богата је и каротеноидима, укључујући и бета-каротен и ликопен, као и важну аминокиселину цитрулин.

Витамин Ц је моћан антиоксидант који спречава оштећења ћелија која настају деловањем слободних радикала, а каротеноиди су биљне компоненте које тело конвертује у витамин А.

Ликопен је важан антиоксидант који је добар савезник у превенцији одређених типова канцера, показала су бројна истраживања.

Добра је за здравље срца

Лубеница садржи многе нутријенте који позитивно делују на кардиоваскуларно здравље. Ликопен, осим што је добра превенција за одређене типове малигних обољења, снижава и холестерол и крвни притисак.

И други нутријенти (витамини А, Б6 и Ц, као и магнезијум и калијум) позитивно утичу на здравље срца.

Ублажава запаљенске процесе у телу и последице оксидативног стреса

Запаљенски процеси у организму су један од фактора ризика за многе хроничне болести. Захваљујући високом садржају ликопена и витамина Ц, лубеница има снажна противупална својства.

Ликопен позитивно утиче и на здравље мозга, доказано је да успорава прогресију Алцхајмерове болести, а важан је и за превенцију макуларне дегенерације ока.

Дегенерација макуле је болест средишњег дела мрежњаче (макуле) које се обично јавља код старијих особа, и које за последицу има губитак вида у средишту видног поља.

Лубеница је биљка из породице бундева (Cucurbitaceae). Породица бундева спада у поврће и њу чине: краставац, лубеница, тиква, тиквица и бундева.

Добра је за кожу и косу

Витамини А и Ц су важни за здраву косу и кожу. Витамин Ц неопходан је телу да ствара колаген, протеин који кожу чини еластичном, а косу снажном.

Витамин А помаже у обнављању ћелија, и ако га не уносите довољно, кожа постаје сува и почиње да се перута.

Регулише варење

Лубеница садржи много воде и малу количину влакана, без којих нема доброг варења.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,859ПратилацаЛајкуј
4,540ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб