Усвојена друга измена и допуна буџета града Зајечара за ову годину

Усвојена друга измена и допуна буџета града Зајечара за ову годину

У Зајечару је одржана 23. седница Скупштине града, на којој је између осталог, донесена одлука о усвајању друге измене и допуне буџета града Зајечара за 2024. годину.

Локални буџет увећава се за 72.033.000 динара због усклађивања планираних апропријација, као и обезбеђивања сопствених средстава за учешће у пројектима, како би се програмски циљеви реализовали у предвиђеном року. Након увећања, локални буџет у Зајечару 2.381.463.000 динара.

Валентина Ђуричић – начелница Одељења за буџет и финансије града Зајечара

„Разлог за доношење ребаланса буџета Града Зајечара је усклађивање планираних апропријација, као и обезбеђивање средстава за сопствено учешће у пројектима како би се реализација циљева програмских активности пројекта извршила у примереним роковима. Било је потребно увођење апропријације за реализацију пројекта који је одобрен на конкурсу од Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, с обзиром на значајно учешће самог Града. Увећали смо буџет за 72.033.000 динара и сада планирани буџет, односно план прихода и примања, расхода и издатака износи 2.381.463.000 динара”, нагласила је Ђуричић.

Други ребаланс буџета усвојен је са 27 позитивних гласова одборника, а петоро одборника гласало је против.

Одборници Скупштине града Зајечара већином гласова усвојили су и Одлуку о отуђењу непокретности – кп. бр. 5685/9 КО Зајечар, у улици 14. Српске ударне бригаде у Зајечару, из јавне својине Града Зајечара, јавним надметањем. Како је градоначелник Зајечара Бошко Ничић најавио, на овој локацији долази велики трговински ланац – „Univerexport”.

Шеф Одборничке групе „Победа за наш град” др Ненад Ристовић рекао је да је на тој парцели некада био фудбалски терен, где је тренирао и клуб „Канада”.

Др Ненад Ристовић – одборник у Скупштини града Зајечара

„Требало би водити рачуна о томе да се обезбеди простор и за тренинге, за спорт и рекреацију деце, јер су школска дворишта која имају спортске терене током поподнева закључана. За све становнике Зајечара, посебно оне у Котлујевцу, важно је да знају да та катастарска парцела заправо представља фудбалско игралиште”, рекао је Ристовић.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић је истакао да је простор који је предмет отуђења, био већ отуђен када је пре 14 година продат словеначком „Тушу”, за изградњу тржног центра.

Бошко Ничић – градоначелник Зајечара

„Није никаква тајна да на овој локацији долази велики трговински ланац – ’Univerexport’, што ће знатно допринети бољој понуди у Котлујевцу. У склопу нове школе ’Хајдук Вељко’ направили смо спортске терене, тако да деца имају и игралишта и имају где да се играју. Да не шаљемо наше раднике, на том терену трава би била до појаса. Град је преузео без надокнаде терен Каблова, нисмо ми криви што се Фудбалски клуб ’Каблови’ угасио, али смо и те како захвални људима који се труде да на том терену бар тренирају деца, која нису у такмичарској категоријама и да ту, у том делу града, стварамо и даље подмладак за клубове које се такмиче. Велики број клубова који су замрли у селима сада су враћени ‘у живот’. Обезбедили смо опрему, обезбедили све што им треба, обезбедили новац можда није довољан, није довољан ни приближно новац који обезеђујемо Фудбалском клубу ’Тимок’ да би играо Прву лигу, требало би бар једно три до четири пута више, али се трудимо”, каже Ничић.

Усвојена друга измена и допуна буџета града Зајечара за ову годину

На седници је усвојена и Одлука о одређивању модела финансирања потенцијалног пројекта јавно-приватног партнерства без елемената концесије за поверавање обављања делатности одржавања улица и путева на територији града Зајечара. Већином гласова усвојена је и Одлука о измени Одлуке о покретању поступка поверавања обављања комуналне делатности линијског градског и приградског превоза путника на територији града Зајечара; Одлука о усвајању Стратегије развоја урбаног подручја града Зајечара и општина Књажевац, Сокобања и Бољевац; Одлука о изради, координисању спровођења, праћењу и извештавању о спровођењу средњорочног плана града Зајечара; Решење о давању сагласности на нацрте и закључење аката за потребе изградње соларне електране „Брусник” на територији града Зајечара; усвојен је и План квалитета ваздуха града Зајечара за период од 2024. до 2031. године; Одлука о јавним паркиралиштима; Решење о давању сагласности на прву измену и допуну Програма пословања Јавног комуналног предузећа „Паркирање, пројектовање и надзор” Зајечар за 2024. годину; Решење о усвајању извештаја о степену усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања за период од 1. јануара 2023. до 31. децембра 2023. године Јавног комунално-стамбеног предузећа „Зајечар” Зајечар. Изгласана је и одлука дата на ценовник ванредних услуга ЈКСП „Зајечар”, а усвојена је и одлука о утврђивању економске цене услуга које пружа Центар за социјални рад „Зајечар” за 2024. годину. На дневном реду нашла су се и одборничка питања.

Милош Стојадиновић – одборник у Скупштини града Зајечара

Угљеша Ђуричковић – одборник у Скупштини града Зајечара

Одборници опозиције Милош Стојадиновић и Мирослав Маринковић напустили су ову седницу, јер како су нагласили не желе да учествују у раду, зато што се њихови предлози не уважавају.

Одборник „Заокрета“ Угљеша Ђуричковић поднео је захтев за допуну дневног реда са новом тачком о укидању накнада за одборнике, већнике, чланове радних тела, али је владајућа већина одбацила овај предлог. Председник Скупштине града Зајечара Стефан Занков је због две опомене, удаљио са седнице одборника Ђуричковића.

Мирослав Маринковић – одборник у Скупштини града Зајечара

Одборници опозиције истакли су да не постоји добра комуникација између партије на власти и опозиције и да је због тога дошло до нереда на претходној седници.