Успешна мобилност зајечарске Техничке школе на Криту у оквиру пројекта „Steamdive – Diversity in STEAM”

Успешна мобилност зајечарске Техничке школе на Криту у оквиру пројекта „Steamdive – Diversity in STEAM”

У оквиру „Еразмус+” пројекта „Steamdive – Diversity in STEAM”, два наставника и пет ученика Техничке школе Зајечар учествовали су у мобилности која је одржана од 29. септембра до 2. октобра 2024. године у Хераклиону на Криту.

Главни догађај ове мобилности био је хакатон посвећен тестирању софтвера МОД – Миррор оф Диверситy, иновативног алата који кроз снимање лица корисника мења параметре попут пола и боје коже, с циљем промовисања различитости и инклузије.

Ученици су имали задатак да анализирају код апликације писан у програмском језику Пyтхон, кроз пет сложених примера. Осим Техничке школе из Зајечара, учествовале су и школе из Грчке и Португалије. Организатор хакатона био је Научни институт ФОРТХ из Хераклиона, који је и координатор читавог пројекта.

На крају такмичења, организатори су доделили три награде, од којих су прве две освојили ученици Техничке школе Зајечар – Вељко Јовановић и Урош Костов, што је велики успех за школу и потврда квалитетног рада њеног тима.

Поред хакатона, наставници су присуствовали састанцима о даљим активностима у оквиру „Steamdive” пројекта. Следећи корак укључује онлине радионице из области физике и оптике као и прављења фотоапарата, које ће за све три школе учеснице организовати Техничка школа. Такође, ученике ускоро очекује и снимање филма на тему различитости и инклузије.

Пројекат „Steamdive” траје 30 месеци, са планираним завршетком у јуну 2025. године. Овај пројекат је још један корак ка унапређењу образовања, промовисања STEAM алата, иновација и инклузије у школству, те се Техничка школа Зајечар радује будућим изазовима и успесима својих ученика на међународном нивоу.