Уметност за све: У оквиру Outhide-а мурале у Зајечару осликаће три домаће муралисткиње

И ове године, неформална група Outhide из Зајечара спроводи три пројекта у оквиру свог програма.

Први пут ће у сарадњи са OPENS-ом из Новог Сада и Канцеларијом за младе града Зајечара, реализовати посебан пројекат усмерен на унапређење менталног здравља деце кроз уметност. У оквиру овог програма, уметнички мурал који ће израдити Ирена Јевтовић – Kusha Chicks красиће Основну школу „Ђура Јакшић“ у Зајечару, стварајући инспиративно и позитивно окружење за ученике.

У том периоду у оквиру исте школе, уз подршку ТОЦ-а, а у оквиру пројекта „Заокрени културу“ уметница Марија Видовић – Marv осликаће још један мурал који ће додатно улапшати фасаде и обогатити свеопшту атмосферу. Такође, под покровитељством DUK фестивала из Чачка, мурал у центру града осликаће Маја Стојановић – Змаја. Сва три мурала ће се осликавати од 18. до 23. јуна. 2024. године.

Све ове идеје потичу из дугорочне и успешне сарадње са пријатељима Outhide-а из организације DUK фестивала у Чачку, који им пружају дугогодишњу логистичку подршку и омогућавају да крену њиховим путем и увећају туристичку понуду града Зајечара.

Ирена Јевтовић – Kusha Chiks је једна од ретких девојака у Србији која се бави осликавањем мурала. Кусха на индијском језику значи талентована, а то је и име које се даје девојчицама у тој земљи. Ова 27-огодишња уметница родом из Чачка основне и мастер студије је завршила на Факултету ликовних уметности у Београду, на смеру сликарство. До сада је реализовала више самосталних и групних изложби, а такође је и део организационог тима фестивала Дани урбане културе (DUK) у родном граду. Живи и ради на релацији Чачак-Београд.

Марија Видовић – Marv бави се муралима и илустрацијама. Надахнута природом, причама и свакодневним искуством, комбинује апстрактне и фигуративне елементе у целине занимљивих композиција и комбинација боја, које често дочаравају неку причу или доживљај.

Маја Стојановић – Змаја, рођена је у Торонту 1996. године. Првих 12 година живота је провела у Канади, након чега се са породицом преселила у Чачак, где је и завршила гимназију. Дипломирала је 2019. године на Seattle University-ју у Сједињеним Америчким Држава и добила звање интердисциплинарне уметнице. После факултета вратила се у Чачак. Чланица је Удружења визуелних уметника тог града, а део је и организационог тима DUK фестивала. Написала је и илустровала књигу „Код нас се каже… / We tend to say…”

Битно је истаћи позитивни утицај мурала на ментално здравље, те њихову добробит за локалну заједницу. Изложеност живописним бојама и креативним визуалним приказима може стимулисати лучење допамина, који стимулише осећај среће и релаксације. У школама, мурали могу подстакнути креативност, побољшати расположење и створити позитивно окружење за ученике. Овај пројекат представља синергију између уметности и друштвеног ангажмана, инспиришући на заједништво и солидарност. Кроз сарадњу са различитим организацијама и иницијативама, Outhide Фестивал наставља да доприноси заједници и ствара прилике за младе таленте да се изразе и развију своје вештине.

Позивамо све заинтересоване да се придруже и подрже ове активности у виду посматрача или асистената. Сви који желе да асистирају могу да се обрате на Outhide профилима на друштвеним мрежама. Уметнички радови ће бити доступни за јавност и сви су добродошли да дођу и виде како се школски зидови трансформишу у права уметничка дела. За више информација, пратите на друштвеним мрежама и званичној страници Outhide Фестивала.