Иако их сматрамо поврћем, патлиџани су заправо воће, плод који расте на биљци која цвета и у себи садржи семенке.
Навикли смо на љубичасте или црне, али постоје и сорте које су црвене и зелене.
Одличан је у сваком рецепту, а можете га припремити на огроман број начина. Грилујте га, пеците, динстајте, послужите у куваним јелима, топлим салатама…
Има мало калорија
Патлиџан има око 25 калорија на 100 грама, што га чини нискокалоричним. Садржи влакна, калијум, витамин К, витамин Ц, као и магнезијум у малим количинама.
Штити тело од слободних радикала
Богат је антиоксидансима, који спречавају оштећење ћелија услед слободних радикала. На тај начин штити од разних хроничних болести, као што су срчана обољења.
Смањује ниво шећера
Патлиџан садржи влакна која пролазе кроз организам нетакнута, односно не варе се. Успоравају варење и апсорбовање шећера, што његов ниво у крви чини стабилним. Садржи полифеноле који могу да побољшају лучење инсулина.
Одличан је ако држите дијету
Патлиџан има благ укус, због чега можете да га припремите на велики број начина по свом укусу. Има веома мало калорија, а због високог садржаја влакана, даје дужи осећај ситости.
Извор: mondo.rs