У Зајечару свечано отворен 38. Фестивал младих песника “Млади мај”

У Позоришном музеју у Зајечару свечано је отворен 38. Фестивал младих песника “Млади мај”, беседом познатог књижевника Русимира Арсића.

Током четири дана фестивала, публици ће се представити млади песници, познати књижевници, а као круна и Летопис Матице српске, поводом две стотине година постојања.

Директор зајечарског позоришта “Зоран Радмиловић“ Владимир Ђуричић подсетио је да су традиција овог фестивала и трновит пут довели до манифестације поезије, која је респектабилна у земљи али и у региону.

Фестивал младих песника “Млади мај”, траје до 25. маја 2024. када ће, између шесторо финалиста бити изабран победник Фестивала, а биће додељена и награда “Сергије Лајковић” за посебан допринос и афирмацију књижевног стваралаштва младих.

Фестивал младих песника „Млади мај“, 38. по реду, наставља се данас (23. маја) гостовањем песника у зајечарским основним и средњим школама. Од 13:00 сати у оквиру рубрике „Поезија, едиција, повеља”, у Позоришном музеју у Зајечару биће речи о стваралаштву истакнутог књижевника Горана Петровића, једног од добитника Нинове награде, који нас је, нажалост, недавно напустио. Говориће: Дејан Алексић, Ана Гвозденовић и Ивана Хренко. Програм Фестивала наставља се вечерас у 18:00 сати представљањем радова ученика зајечарских основних и средњих школа. Од 19:00 сати представиће се песници Урош Марковић и Гаврило Миле Принцип, а од 20:00 сати о „Смедеревској песничкој јесени” говориће Ивана Стојић и Катарина Ђорђијевска.

Четвородневни песнички фестивал завршава се у суботу 25. маја, када ће од 19:00 сати бити приређена промоција књиге прошлогодишње победнице Фестивала младих песника Ане Огризовић. Сат касније предвиђен је наступ овогодишњих финалиста фестивала и проглашење победника Фестивала.Организатор је Народно позориште Тимочке Крајине-Центар за културу „Зоран Радмиловић“, а покровитељи Град Зајечар и Министарство културе и информисања.