У Зајечару одржано предавање ученицима и родитељима о болестима зависности

Новембар је месец посвећен борби против болести зависности, а са циљем подизања свести о овом проблему, Црвени крст Зајечар у сарадњи са Полицијском управом Зајечар и средњим школама, организовао је предавање за ученике и родитеље средњих школа у Зајечару.

Предавачи су били доктор специјалиста ургентне медицине Санела Радисављевић, школски психолог и психотерапеут Љиљана Тешановић и поручник полиције инспектор за превенцију и сузбијање малолетничке делинквенције Мишо Пајкић.

„Организовано је предавање за ученике из парламента свих средњих школа о болестима зависности. То подразумева и коришћење психоактивних супстанци и коцке и дувана. Предавање је водила модератор школски психолог и психотерапеут Љиљана Тешановић која јако добро познаје ову проблематику. Моја улога као лекара је да им објасним штетност психоактивних супстанци, поготово ових нових које су на тржишту и које могу утицати и на губитак живота и колико могу имати такве ствари последице у њиховом животу и даљем сазревању. На сву срећу, није Зајечар од оних градова који имају превелику злоупотребу, наш Ургентни центар нема превише пацијената, омладине, који су предозирани што се тиче психоактивних супстанци. Међутим, постоје изазови и искушења, а ово су све наши будући академски грађани који ће отићи у велике градове где ће имати више искушења, а ми смо негде као старији одговорни и да их упутимо. Родитељима је представљено како да препознају прве знаке зависности, јер истраживања показују да тек после две године, родитељ препозна знаке проблема код детета. Друга су времена и друге су психоактивне супстанце и није то исто као што је било раније, тако да сви морамо да се упознамо са изазовима и искушењима и мислим да смо направили добар тим“ истакла је доктор Санела Радисављевић, специјалиста ургентне медицине.

Млади данас много брже сазнају о психоактивним супстанцама, јер постоји доступност информација преко интернета. На интернету су углавном полуинформације које могу да се злоупотребе. Тако да млади треба да се обрате институцијама и лекарима уколико имају неки проблем, јер решење неће наћи на интернету. Такође, у савременом свету све је чешћа доступност дизајнерских дрога. Дизајниране дроге су веома опасне, стварају различите сметње на психичком пољу као што су: честе конфузије, дезорјентације, анксиозност, напетост, замагљен вид, осећај хладноће, лупање срца.

„Деца су врло спремна да потраже помоћ. Нажалост, данас је деци превише доступно свега и није могуће у том периоду не пробати нешто, што због притиска групе, што због доступности, а што због тог неког покушаја да нађу утеху за све своје проблеме у том адолесцентном периоду. Ова предавања су више превентивна и информативна да они виде шта све може да их чека“ поручила је психотерапеут Љиљана Тешановић.

Поручник полиције инспектор за превенцију и сузбијање малолетничке делинквенције Мишо Пајкић говорио је о годинама одговорности коју имају малолетници од 14 до 18 година, као и да су малолетници кривично и прекршајно одговорни. Било је речи и о кривичним делима у вези дроге, прописаним казнама, као и начину поступања.

Слична предавања на ову тему одржана су и у Неготину и у Бору.