ВестиУ Зајечару одржана завршна манифестација поводом месеца правилне исхране (ФОТО)

У Зајечару одржана завршна манифестација поводом месеца правилне исхране (ФОТО)

ЗЗЈЗ „Тимок” Зајечар — Обележавање месеца правилне исхране „Правилна исхрана – доступна и приступачна свима. За свет без глади”

Поводом обележавања месеца правилне исхране под слоганом „Правилна исхрана – доступна и приступачна свима. За свет без глади”, у Заводу за јавно здравље „Тимок” у Зајечару одржана је завршна манифестација.

ЗЗЈЗ „Тимок” Зајечар — Обележавање месеца правилне исхране „Правилна исхрана – доступна и приступачна свима. За свет без глади”

ЗЗЈЗ „Тимок” Зајечар — Обележавање месеца правилне исхране „Правилна исхрана – доступна и приступачна свима. За свет без глади”

Циљ ове акције јесте едукација и промоција правилне исхране.

ЗЗЈЗ „Тимок” Зајечар — Обележавање месеца правилне исхране „Правилна исхрана – доступна и приступачна свима. За свет без глади”

ЗЗЈЗ „Тимок” Зајечар — Обележавање месеца правилне исхране „Правилна исхрана – доступна и приступачна свима. За свет без глади”

У свету се све више конзумира храна која више има енергетске вредности, а мање нутритивне вредности, истакао је Ненад Ђорђевић, санитарно-еколошки инжењер специјалиста, Саветовалиште за правилну исхрану ЗЗЈЗ „Тимок” Зајечар.

Ненад Ђорђевић — санитарно-еколошки инжењер специјалиста, Саветовалиште за правилну исхрану ЗЗЈЗ „Тимок” Зајечар

„У току прошле деценије дошло је до глобализације светског тржишта хране, изгубио се традиционални начин исхране, који је подразумевао употребу хране која сезонски успева на одређеном поднебљу. Уместо такве хране, данас се углавном конзумира храна која више има енергетске вредности, а мање нутритивне вредности. То значи да се превише конзумирају масноће и шећери. Због тога долази до повећане гојазности и пораста крвног притиска, шећерних болести и пораста масноће у крви. У свету данас имамо преко 800 милиона гојазних, а исто толико имамо и гладних. Такође, постоји податак да се трећина произведене хране баци”, каже Ђорђевић.

ЗЗЈЗ „Тимок” Зајечар — Обележавање месеца правилне исхране „Правилна исхрана – доступна и приступачна свима. За свет без глади”

ЗЗЈЗ „Тимок” Зајечар — Обележавање месеца правилне исхране „Правилна исхрана – доступна и приступачна свима. За свет без глади”

ЗЗЈЗ „Тимок” Зајечар — Обележавање месеца правилне исхране „Правилна исхрана – доступна и приступачна свима. За свет без глади”

На овој завршној манифестацији, уз пригодан програм за децу, уручене су награде за најбоље дечије ликовне и литерарне радове.

ЗЗЈЗ „Тимок” Зајечар — Обележавање месеца правилне исхране „Правилна исхрана – доступна и приступачна свима. За свет без глади”

ЗЗЈЗ „Тимок” Зајечар — Обележавање месеца правилне исхране „Правилна исхрана – доступна и приступачна свима. За свет без глади”

ЗЗЈЗ „Тимок” Зајечар — Обележавање месеца правилне исхране „Правилна исхрана – доступна и приступачна свима. За свет без глади”

Организација за храну и пољопривреду (ФАО) обележава сваке године 16. октобар – Светски дан хране, дан када је ова организација и основана 1945. године. У Србији се 16. октобар – Светски дан хране обележава од 2001. године уз подршку Министарства здравља Републике Србије. Светски дан хране је и прилика да се укаже на значај постизања циља одрживог развоја – без гладних до 2030. године.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,863ПратилацаЛајкуј
4,536ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб