У Зајечару изведена представа „Лина, тврђа од камена”, вечерас стендап комедија „Свакодневна кома“

У зајечарском позоришту почео је такмичарски програм седмог Фестивала малих позоришних форми, представом „Балкана новог покрета” из Београда „Лина, тврђа од камена”, у изванредном звођењу Весне Станковић.

Текст монодраме настао је по истинитој причи бабе аутора романа Јована Д. Петровића. Драматургију је урадио Милисав Миленковић, а режију потписује Ивана Богићевић Леко.

Весна Станковић је зналачки, емотивно и снажно публику водила кроз Линин живот пун неочекиваних, животом режираних обрта и догађаја који се непрестано преплићу, али и кроз историјска збивања, кроз која је ова жена током свог богатог животног пута пролазила: почетак 20. века, Први и Други светски рат и послератни период, што је присутне повремено доводило до смеха, али и до суза. Лина је кроз монодраму приказана као девојка пуна радости и живота, затим као зрела млада жена, као жена скрхана животним трагедијама и на крају као зрела личност, снажна и мудра, коју патње нису сломиле већ ојачале.

„Ова прича је заправо симбол свих наших преткиња, наших бака, прабака, свих жена које су живеле на овим просторима у тим тешким временима, а у Србији су углавном тешка времена. Има ту много успона и падова, јер такав је живот, тако да је ово прича о лепоти живота упркос страдању. Порука представе је да је од камена тврђи само човек”, каже Станковић.

Представа постоји пуних 18 година и глумица Весна Станковић је за ову улогу награђивана на фестивалима у Земуну, Сарајеву и Корчи (Албанија).

Фестивал малих позоришних форми биће настављен вечерас у зајечарском театру, у 20:00 сати, монокомедијом „Свакодневна кома“, у продукцији „ФаВи-ја”, у извођењу Ивана Томића, који је широј јавности познат као адвокат у серији „Тајна винове лозе” и шармантни директор полиције у серији „Игра судбине”.

Љубитељи позоришне уметности до 5. октобра у Зајечару, када се завршава фестивал, имаће прилику да погледају још шест врхунских монодрама и дуодрама.