У Зајечару додељено 83 уговора у програму субвенционисања за повећање енергетске ефикасности

У Зајечару додељено 83 уговора у програму субвенционисања за повећање енергетске ефикасности

У Градској управи Зајечар организовано је потписивање уговора са грађанима, који су на конкурсу за суфинансирање мера енергетске санације породичних кућа и станова, остварили право на субвенционисана средства. 

Ово је други по реду такав пројекат у Зајечару, а први пројекат је реализован у периоду 2022–2023. године. Нови пројекат је за период 2023–2024. године и планирана средства за реализацију пројекта износе 14 милиона динара. Од чега је Министарсво рударства и енергетике – Управа за подстицање и унапређење енергетске ефикасности обезбедило 7 милиона динара и исто толико и Град Зајечар.

У Зајечару додељено 83 уговора у програму субвенционисања за повећање енергетске ефикасности

Уговор о суфинансирању програма за енергетску санације стамбених зграда , породичних кућа и станова које спроводи Град Зајечар је потписан између Министарства рударства и енергетике односно Управе за финансирање и подстицање енергетске ефикасности и Града Зајечара у јулу 2023. године.

Укупно се пријавило 138 корисника. Крајњи корисници који су испунили услове и ушли у планирана средства за реализацију пројекта од 14 милиона динара је 83 корисника. Више од десет корисника је одабрало више од једне мере. Највише корисника је одабрало замену спољних прозора и врата и других транспарентних елемената термичког омотача са одговарајућим термичким својствима према негрејаним просторијама.

Присутнима се обратио градоначелник Зајечара Бошко Ничић.

Бошко Ничић – градоначелник Зајечара

„Ове године се пријавило више људи него претходне и то говори о томе колико су људи схватили значај енергетске ефикасности за породичне куће и станове. Од 138 домаћинства која су се пријавила на конкурс, 83 је испунило услове конкурса и то је знатно више. Да смо знали издвојили бисмо више средства, али пошто нам је претходне године остајо новац ишли смо на по ових 7 милиона, али идуће године ћемо удвостручити износ. Гледајући из овог угла, највише би нам одговарало да се људи одлуче за постављање соларних панела, јер они не загађују ваздух као угаљ. Наш град био је загађен протеклих месеци, али за то смо одговорни управо ми. Што се тиче градских котлариница, оне више неће бити на мазузт, него на сечку, што ће 5 до 7 одсто допринети смањењу загађења у граду. Спремни смо као град и да идемо и на веће учешће заједно са државом када је реч о соларним панелима. Ви можете да се пријавите и за неколико мера и да наш град буде још чистији. Нажалост, шест месеци дишемо загађен ваздух, али ево сада ће бити новца и за то, да се ради на већој енергетској ефикасности породичних кућа и станова. Желим да што пре завршите ово за шта сте конкурисали и да извођачи који су одабрани ураде тај посао што коректније“, истакао је Ничић.

У Зајечару додељено 83 уговора у програму субвенционисања за повећање енергетске ефикасности

На јесен ће бити расписане нове мере, а посебно ће бити мера за енергетски угрожене купце, поручио је Иван Живковић, начелник Одељења за обједињене јавне набавке и локални економски развој града Зајечара.

Иван Живковић – начелник Одељења за обједињене јавне набавке и локални економски развој града Зајечара

„За енергетски угрожене купце на јесен биће финансирано и до 90%, тако да ће они имати посебну меру и већу подршку државе и локалне самоуправе за енергетску ефикасност својих објеката“, додао је Живковић.

У Зајечару додељено 83 уговора у програму субвенционисања за повећање енергетске ефикасности

Овај пројекат се односи на више мера енергетске ефикасности и то: замена спољних прозора и врата и других транспарентних елемената термичког омотача са одговарајућим термичким својствима према негрејаним просторијама, за породичне куће и станове; постављање и набавка материјала за термичку изолацију зидова, подова на тлу и осталих делова термичког омотача према негрејаном простору, осим термичке изолације за таваницу и испод кровног покривача; постављање и набавка материјала за термичку изолацију таванице и испод кровног покривача; замена постојећег грејача простора на чврсто гориво, течно гориво или електричну енергију (котао или пећ) ефикаснијим котлом на природни гас; замена постојећег грејача простора на чврсто гориво, течно гориво или електричну енергију (котао или пећ) ефикаснијим котлом на биомасу; уградња топлотних пумпи; замена постојеће или уградња нове цевне мреже, грејних тела и пратећег прибора; уградња соларних колектора у инсталацију за централну припрему потрошне топле воде за породичне куће; уградња соларних панела и пратеће инсталације за производњу електричне енергије за сопствене потребе, уградње двосмерног мерног уређаја за мерење предате и примљене електричне енергије и израде неопходне техничке документације и извештаја извођача радова на уградњи соларних панела и пратеће инсталације за производњу електричне енергије који су у складу са законом неопходни приликом прикључења на дистрибутивни систем. Снага соларних панела не може бити већа од одобрене снаге мерног места, која је наведена у рачуну за утрошену електричну енергију, а максимално до и једнако 10,8 кW.

Рок за завршетак радова након потписивања уговора је шест месеци.