У току радови на реконструкцији верских објеката у селима Шарбановац и Злот

Фото: Град Бор

У току је реконструкција верских објеката на територији града Бора. У селима Шарбановац и Злот изводе се радови на уређењу како спољашњег тако и унутрашњег дела цркве.

Током прошле године завршени су спољашњи радови на цркви Свете Тројице у Шарбановцу, постављени су нови олуци. У току су радови на реконструкцији унутрашњости саме цркве.

„Оно што је од изузетног значаја за храм је иконостас који је веома вредан и значајан још из периода када је и саграђена црква 1935. године. Под је поплочан новим плочицама а у плану је репарација улазних врата са северне и западне стране. Потребно је да се у самој порти цркве уреди метална ограда и капија која је дотрајала. Иако су радови у току, црква је отворена за вернике“, истакао је протојереј и старешина цркве у Шарбановцу Ратко Тобић.

Ове године, из градског буџета, за финансирање и суфинансирање пројеката цркава и верских заједница издвојено је милион и 200 хиљада динара. Уредну конкурсну документацију за реконструкцију верских објеката поднеле су цркве у Шарбановцу и Злоту. За њихово уређење издвојено је милион и 150 хиљада динара, објашњава члан Градског већа Марко Николић и додаје да је рок за завршетак радова 20 дана.

Наредне године, из локалног буџета, биће издвојено 5 милона динара за уређење цркава на територији града Бора.