У ОШ „Љуба Нешић” у Зајечару у току ове школске године биће спроведен „Еразмус+” пројекат „Учење кроз игру: забавно и безбедно”

У ОШ „Љуба Нешић” у Зајечару у току ове школске године биће спроведен „Еразмус+” пројекат „Учење кроз игру: забавно и безбедно”

У Основној школи „Љуба Нешић” у Зајечару у току ове школске године биће спроведен „Еразмус+” („Erasmus+”) пројекат „Учење кроз игру: забавно и безбедно” („Learning by gaming: funny and safe”), за који је школа добила новчани грант од Европске Уније.

Пројекат је почео 1. октобра 2023. и трајаће до 1. октобра 2024. године. Циљ самог пројекта јесте унапређење дигиталних компетенција наставника и ученика кроз учење, оснаживање наставника са креирањем дигиталног садржаја у настави, али и буђење свести код деце о квалитетном и безбедном провођењу времена на друштвеним мрежама и интернету.

Пројектни тим је новембра и децембра прошле године боравио на двема мобилностима у Италији, након чега је уследила имплементација пројекта кроз разноврсне школске и ваншколске активности.

На обуци „Учење засновано на игри и гејмификација у настави” у Фиренци, ову школу су представљале учитељица Љиљана Јанковић, наставница информатике Маријана Младеновић и наставница музичке културе Наташа Станимировић. Оне су се упознале са различитим дигиталним алатима за креирање квизова, презентација, игрица и вештачком интелигенцијом, који наставне садржаје доносе на нови, занимљивији и креативнији начин ученицима кроз часове обраде и утврђивања градива.

На обуци „Дигитална добробит: нови изазов за ученике и наставнике” у Риму ову школу су представљали педагог Татјана Милисављевић Петровић, наставница италијанског језика Марина Станојловић Мирчић и наставник физичког васпитања Бојан Живковић. Они су се сусрели са различитим тумачењима и статистикама о бенефитима интернета, али штетности неконторолисане употребе друштвених мрежа, што утиче на ментални развој ученика.

Мајице које носе чланови пројектног тима урађене су за ову прилику и представљају лого школе и назив Еразмус пројекта на енглеском језику.

Током јануара чланови „Еразмус+” тима су одржали две обуке за колектив школе: радионицу о учењу заснованом на употреби игрица и гејмификације у настави, као и предавање о добробити и штетности друштвених мрежа и интернета. Обукама је, у два дана, присуствовало 34 наставника и учитеља, односно преко 70% наставног особља школе. Оно што следи јесте дисеминација пројекта – огледни часови и радионице, активности са родитељима, ширење резултата пројекта са другим школама и локалном заједницом.