У Леновцу 51. „Хајдук Вељкови дани“ 18. августа

У оквиру „Зајечарског културног лета”, у родном месту славног војводе Вељка Петровића у Леновцу, биће одржани 51. „Хајдук Вељкови дани“, најстарија културно- спортска манифестација на територији града Зајечара, у петак 18. августа 2023.

Програм ће почети свечаним полагањем венца на споменик Хајдук Вељку у Зајечару у 08:00 часова. У Храму Светог Николаја у Леновцу у 09:00 биће служена Света литургија, а у 10:00 часова биће положен венац на спомен-плочу Хајдук Вељку у Леновцу.

Након дефилеа учесника, културно-уметнички програм почеће у 18:30 часова, а биће одржан и „Избор Хајдучке лепотице“. Учествоваће КУД-ови: „Никола Пашић“ из Зајечара, „Слога“ из Вражогрнца, „Шљивар“ и „Дубочане“ из истоимених села, „Зоран Гајић“ из Рготине и „Градец“ из Градскова.

Спортска надметања у хајдучком вишебоју почеће у 16:00 часова. Победник такмичења понеће титулу хајдучког харамбаше, другопласирани ће бити штитоноша, а трећепласирани бећар.

Организатор „Хајдук Вељкових дана“ је Народно позориште Тимочке Крајине–Центар за културу „Зоран Радмиловић“, у сарадњи са Спортским савезом града Зајечара и Месном заједницом Леновац, а покровитељ је град Зајечар.