У Градској управи Зајечар одржан Инфо дан поводом Конкурса за пројекте младих неформалних група

У Градској управи Зајечар одржан Инфо дан поводом Конкурса за пројекте младих неформалних група

У Градској управи Зајечар одржан је Инфо дан поводом Конкурса за пројекте младих неформалних група, за младе од 18 до 30 година, преко Фондације „Ана и Владе Дивац“.

Пројекте вредности до 100.000 динара, који имају за циљ побољшање живота младих у најразличитијим областима: активизма и волонтеризма, културе, спорта, здравља посебно менталног здравља, безбедности, запошљавања, образовања, миграција, посебно повратка из ЕУ у Србију по споразуму о реадмисији; оригиналне, занимљиве и корисне пројекте које подстичу друге младе да се укључе и буду активни чланови средине у којој живе; пројекте које одговарају на локалне потребе и имају широк утицај на младе, посебно у руралним срединама; као и пројекте који доприносе циљевима Стратегије за младе Републике Србије (2023 – 2030), као што су циљеви: млади су активни учесници друштва на свим нивоима, млади имају равноправне могућности и подстицаје да развијају своје потенцијале и компетенције, који доводе до социјалног и економског осамостаљивања.

Фондација „Дивац“ је већ другу годину заредом у Зајечару помаже пројекте, а пројекти су изузетно значајни јер поред људе из руралних средина, укључује и жене, повратнике, али и омладину, истакла је Милица Јовић, чланица Омладинског одбора.

„Млади који иду у друге градове на школовање, имају прилике да уложе знање у свој град и у своју заједницу, да стекну неко искуство самим писањем пројеката и да добију одређена финансијска средства до 100 хиљада динара. Заједно ће на овај начин себи и другима омогућити простор у ком бораве“ рекла је Јовић.

У Градској управи Зајечар одржан Инфо дан поводом Конкурса за пројекте младих неформалних група

Пројекти се могу реализовати од 1. децембра 2023. до 31. марта 2024. године.

Идеја пројеката је да млади са локала буду укључени у функционисање локалног друштва и локалне заједнице, поручио је Ђорђе Перишић, из Фондације „Ане и Владе Дивац“.

„Фондација ‘Ана и Владе Дивац’ има сјајну сарадњу, јер смо и прошле године, а и ове године учествовали у Омладинском фонду са чак 300 хиљада динара, новац из пројекта ‘Перспективе за младе у руралним срединама у Србији’ и новац који град Зајечар донира у овим пројектима. Тај новац биће искоришћен да се реализују пројекти који се тичу младих. Специфичност овог пројекта је и то што ће млади сами и одређивати који ће пројекти бити испуњени у Зајечару, тако да је идеја да млади са локала буду укључени у функционисање локалног друштва и локалне заједнице“ каже Перишић.

За припаднике неких од осетљивих група, као што су млади из сеоских заједница, жене, Роми и Ромкиње, повратници/це, горња старосна граница је 40 година и имају предност приликом финансирања идеја.

У оквиру пројекта Немачке развојне сарадње “Перспективе за младе у руралним срединама у Србији”, коју спроводи ГИЗ у партнерству са Министарством туризма и омладине Републике Србије, подржавају се омладински фондови у изабраним руралним заједницама: Зајечар, Обреновац, Прокупље, Власотинце и Владичин Хан.

Више о пројектима на сајту www.divac.com.