Тимочка КрајинаЗајечарУ дворишту Позоришног музеја у Зајечару представљен најновији 267. број часописа „Развитак”

У дворишту Позоришног музеја у Зајечару представљен најновији 267. број часописа „Развитак”

У оквиру „Зајечарског културног лета” у дворишту Позоришног музеја у Зајечару синоћ је представљен најновији, 267. број часописа „Развитак”, у издању Установе Народно позориште Тимочке Крајине-Центар за културу „Зоран Радмиловић”.

Поздрављајући све присутне, директор Установе Владимир Ђуричић је изразио задовољство што „Развитак” у континуитету излази већ пет година и изразио наду како се никада неће поновити време када је прекинуто издавање овог изванредног часописа који је енциклопедија Тимочке Крајине. „Развитак“ је од изузетног значаја за друштвени живот и културу источне Србије.

Главни и одговорни уредник “Развитка” Власта Младеновић је истакао да се часопис све више чита у Србији и шире, да се читаоци веома похвално изражавају како о претходним тако и актуелном броју, на основу, пре свега, интернет презентације и новиих могућности пласмана.То је свакако сатисфакција и понос за свако уредништво и издавача. Младеновић је потом образложио садржај часописа наглашавајући да „Развитак“ поново окупља старе и стиче нове драгоцене и компетентне сараднике.

„У овом броју желим посебно да истакнем, поред изванредне поезије и прозе познатих и оригиналних аутора, различитих поетика и естетичких приступа, подужи есеј, студију, Бошка Томашевића „Писање имагинарног“, као и „Подсећање на Љубишу Рајковића Кожељца“, о чијој богатој књижевној заоставштини пише Недељко Богдановић, „Економски и привредни положај Крајине и Кључа крајем 19. века“ Вишеслава Живановића, те текст Мирослава Т. Николића „Историјат крајинског виноградарства“.и друго“, казао Младеновић.

У овом броју читаоци могу да прочитају текст, уз фотографије, о 59. Фестивалу професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“, који је ове године одржан у Зајечару, о коме је писала Биљана Глишић.

„С обзиром да је „Развитак“ једним делом отворен и за ауторе и прилоге из региона и света, чиме се успоставља интеракцијски однос, читаоци у Србији могу да се упознају са светским књижевним трендовима, а читаоци у иностранству са нашим књижевним стваралаштвом. У том смислу, објављен је блок савремене пољске поезије, у преводу и избору Олге Лалић Кровицке, као песме познатог египатског песника Ашрафа Абул Јазида и Метина Џенгиза, овогодишњег добитника Европске награде за поезију „Петру Крду“, у преводу Ане Стјеље“, додао је Власта Младеновић.

На промоцији 267. броја „Развитка“ историчар економије Вишеслав Живановић говорио је о економском и привредном положају Крајине и Кључа крајем 19. века, а своје стихове објвљење у најновјем броју часописа говориле су Јадранка Бједов, професорка енглеског језика и Ирена Јовановић, академски сликар.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб