ТОЦ: Позив за обуку за теренске сараднике у области социјалне заштите

Тимочки Омладински Центар из Зајечара, у оквиру пројекта „Теренски рад у заједници“, организоваће тренинг за обуку теренских сарадника, тј. outreach сарадника, а у циљу подизања стручних компетенци стручних радника, сарадника и стручних сарадника у систему социјалне заштите Града Зајечара.

ТОЦ ће у току марта месеца организовати у Зајечару два стручна тренинга, акредитована у Републичком заводу за социјалну заштиту од стране Асоцијације ДУГА, чији ће лиценцирани тренери водити ове тренинге, који носе по 15 пасивних бодова.

Основни тренинг за outreach раднике биће у периоду од 10:00 до 16:00 сати, траје један дан и биће одржан 15. марта 2023. године. Напредни тренинг за outreach раднике биће у периоду од 10:00 до 16:00 сати, траје два дана и биће одржан 16. и 17. марта 2023. године.

Пријаве су отворене до 8. марта 2023. године до поноћи.

Оба тренинга су повезана и за оба се заинтересовани могу пријавити попуњавањем кратког јединственог пријавног формулара на ОВОМ ЛИНКУ.

Обуке су намењене старијима од 18 година, тј. пунолетним грађанима, заинтресованим да пруже подршку угруоженим групама становништва из града Зајечара и околних села кроз теренски рад.

Како теренски сарадник може да помогне?

Улога теренског сарадника је да оснажи, да покуша да промени перспективу гледања на проблеме и да заједно са корисником потражи решење. Основни циљ је обезбеђивање социјалне, економске, здравствене и психолошке помоћи кроз:

  • психолошку подршку,
  • социјалну интервенцију,
  • упућивање код других пружаоца услуга,
  • праћење код других пружаоца услуга

Услуга „Теренски сарадник” је превентивна социо-здравствена услуга која је у градовима у којима је већ пилотирана, попут Шапца, Крушевца и Врњачке бање, успешно повезала различите секторе у локалној заједници и унапредила медјусекторску сарадњу.

Шта представља “Outreach”?

„Рад на улици“; „Улични социјални рад“, „Рад на углу улице“, „Мобилни тим“, „Теренски рад“, су неки од описа које користимо за овај метод рада. Ипак, outreach није једна, појединачна услуга, већ група услуга која подразумева различите приступе – од успостављања конатката до практичне обуке и помоћи. Оно што га чини посебним је то да он представља радни метод базиран унутар циљане групе и њене околине.

Сама реч “outreach“ значи достићи, стићи некога напољу, изван нечег, обично се мисли изван институционалних оквира. Код нас се одомаћио посрбљени страни израз „аутрич“ како би се издвојио од других облика рада који исто тако могу бити „рад на терену“, али и због чињенице да је широм света усвојен овај термин.

По својој базичној намени као стратегија, рад на терену, има за циљ да у једној заједници:

  • Превенира настајање или продубљивање социјалних и здравствених проблема,
  • Повеже кориснике са институцијама,
  • Оснажи кориснике да решавају своје проблеме и смање ризике.

Пројекат “Теренски рад у заједници” финансира Европска унија преко програма ЕУ ПРО Плус. Његов садржај је искључива одговорност ТОЦ-а и не одражава нужно ставове Европске уније.