Тимочка КрајинаЗајечарСвечаном академијом и доделом признања обележен Дан града Зајечара (ФОТО)

Свечаном академијом и доделом признања обележен Дан града Зајечара (ФОТО)

Свечаном академијом и доделом признања обележен Дан града Зајечара

Низом догађаја у Зајечару је обележен Дан града – 6. октобар.

Дан града Зајечара обележава се у сећање на дан када се у једној породичној кући, у подруму, појавио лик Пресвете Богородице. У том подруму људи су се скривали од бомби за време Другог светског рата приликом вођења борбе за ослобођење града, у улици Светозара Марковића, недалеко од Саборне цркве, 1944. године.

Прво је одржана литургија, у Саборној цркви. У Богородичиној цркви служен је акатист и приређена свечаност поводом ликовног, литерарног и фото конкурса „Мој Град -Мој Храм“, на којој су награђани најбољи радови.

У позоришту „Зоран Радмиловић“ у Зајечару, поводом Дана града приређена је свечана академија, а овом приликом уручена су и највиша годишња признања града Зајечара.

Свечаном академијом и доделом признања обележен Дан града Зајечара

Звање Почасни грађанин Зајечара добио је проф. др Милан Недељковић, један од најзаслужнијих за отварање ангио сале и Одељења инвазивне кардиологије у ЗЦ Зајечар. Добитници Годишње награде су: Дејан Јанковић, привредник из Зајечара, оснивач „ТЕЛ – КАБЛ“ Д.О.О, за постигнуте резултате у области привреде; Младен Шљивовић, професор физике из Зајечара, за постигнуте резултате у области образовања и Лена Малетић, атлетичарка из Зајечара, за постигнуте резултате у области спорта. Добитник Награде Града Зајечара “Никола Пашић“ је Бора Димитријевић , док је Власта Младеновић добитник Награде Града Зајечара „Светозар Марковић“.

Свечаном академијом и доделом признања обележен Дан града Зајечара

Повеље за 2023. годину, као признање за постигнуте резултате и подстрек за још већа залагања, додељене су: Теодори Миловановић – ученици ОШ „Хајдук Вељко“ у Зајечару, за постигнуте резултате на такмичењима из српског језика и књижевности; Павлу Кулићу – ученику Гимназије у Зајечару, за постигнуте резултате на такмичењима из математике и физике; Вуку Живковићу – ученику Гимназије у Зајечару, за постигнуте резултате на такмичењима из хемије; Јанку Младеновићу, – тенисеру, ученику ОШ „Ђура Јакшић“ у Зајечару, за постигнуте резултате у спорту; Немањи Симовићу – ученику Гимназије у Зајечару, за постигнуте резултате на такмичењима из математике и физике; Луки Родићу – ученику ОШ „Љуба Нешић“ у Зајечару за постигнуте резултате на такмичењима из математике, физике и српског језика и језичке културе; Петру Савићевићу – ученику Гимназије у Зајечару, за постигнуте резултате на такмичењима из природних наука; екипи ученика Гимназије у Зајечару коју чине ученици: Миа Милосављевић, Анђела Милосављевић, Марија Стојановић, Јован Бузаџин и Павле Василијевић, за постигнуте резултате у ваннаставним активностима; Иви Николић – ученици ОШ „Десанка Максимовић“ у Зајечару, за постигнуте резултате на такмичењима из различитих наставних предмета и Дамјану Димитријевићу – ученику ОШ „Љуба Нешић“ у Зајечару, за постигнуте резултате на такмичењима из различитих наставних предмета.

Свечаном академијом и доделом признања обележен Дан града Зајечара

Признања је уручио градоначелник Зајечара Бошко Ничић, који свима најпре пожелео срећан и благословен празник, истакавши да су сви награђени уписују траг у историји Зајечара.

Бошко Ничић – градоначелник Зајечара

„Честитам свим добитницима награда, од којих неке носе и имена Зајечараца који су оставили велики траг у историји, јер сада ви уписујете у историју овог града. Многи су оставили траг, међутим, не можемо доделити толико нагада. Онима који су добили, нека ово буде подстрек да се још више труде јер историја се пише све док постоји овај град, који ће постојати дуго“ истакао је Ничић.

Годишњу награду града Зајечара за постигнуте резултате у области привреде, добио је Дејан Јанковић, привредник из Зајечара, оснивач „ТЕЛ – КАБЛ“ Д.О.О. У његово име присутнима се обратио његов син Марко Јанковић.

Свечаном академијом и доделом признања обележен Дан града Зајечара

„Захваљујем се локалној самоуправи и градоначелнику на овом признању. Ово признање показује да је Дејан Јанковић шампион у свом послу, наравно не би то никад био да није великог Бога“ казао је Марко Јанковић.

Добитник признања за постигнуте резултате у области образовања је Младен Шљивовић, професор физике у зајечарској Гимназији, који је истакао да се сваким даном мора све више улагати у младе људе и у њихово образовање.

Свечаном академијом и доделом признања обележен Дан града Зајечара

„Када сам се појавио првог дана на послу моји тадашњи директор је рекао ‘треба нам физичар на месец дана и после тога си слободан’. То је било пре 17 година. Током ових 17 година, једна ствар са којом се никад нисам помирио то је она традиционална, стара, метода, и увек сам желео да пробам да урадимо нешто ново. Ви можете да останете без било којих ресурса, али памет не могу да вам узму, али можете да је не развијате. Ако не улажете у младе, ако не развијате њихове способности ви немате будућност, а то је оно што ја радим“ каже Шљивовић.

Присутнима се обратила и Лена Малетић, атлетичарка клуба „Младост“ из Зајечара, добитница Годишње награде града Зајечара за постигнуте резултате у области спорта.

Свечаном академијом и доделом признања обележен Дан града Зајечара

„Захваљујем се посебно својој породици, клубу и граду Зајечару“, рекла је Малетић.

Добитник Награде Града Зајечара „Светозар Марковић“ је Власта Младеновић.

Свечаном академијом и доделом признања обележен Дан града Зајечара

„Захвљајујем се на високом признању града Зајечара за допринос у култури, а које носи име Светозара Марковића, знаменитог Зајечарца који је идејни творац реализма у српској књижевности. Поносан на сва признања, посебно што сада у рукама држим статуу Светозара Марковића“ поручио је Младеновић.

Добитник Награде града Зајечара “Никола Пашић“ је дугогодишњи директор Историјског архива и Народног музеја у Зајечару Бора Димитријевић, који је такође поводом Дана државности одликован орденом Карађорђеве звезде у Председништву Србије.

Свечаном академијом и доделом признања обележен Дан града Зајечара

„Будућност једне земље која седи у школским клупама данас добија награде, то је моја прва срећа данас. И желим им да, где код се нађу, у било којим деловима света, никад не забораве Зајечар“ казао је Димитријевић.

На свечаној академији обратио се и проф. др Милан Недељковић, добитник звања Почасни грађанин Зајечара.

Свечаном академијом и доделом признања обележен Дан града Зајечара

„Већ 20 година континуирано траје долазак у Зајечар. Године 2005. развила се идеја, у кабинету градоначелника, да се овде отвори Ангио сала у ЗЦ Зајечар. Онда је 24. марта 2014. године отворена је Ангио сала у којој раде врсни кардиолози. Ми нисмо стали ту, хтели смо више, па смо направили Симпозијум ЗАСИНИК који окупља еминентне стручњаке из земље и света“ рекао је, између осталог, др Недељковић.

Свечаном академијом и доделом признања обележен Дан града Зајечара

У сали зајечарског позоришта приређен је концерт пијанисте Стефана Ђоковића, поводом Дана града Зајечара.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,868ПратилацаЛајкуј
4,520ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб