Свечано отворен јубиларни 40. „Вражогрначки точак”

Свечано отворен јубиларни 40. „Вражогрначки точак”

Уз звуке звонa и ватромет, у Вражогрнцу код Зајечара свечано је отворена јубиларна 40. Смотра народних обичаја „Вражогрначки точак“.

У прелепом амбијенту портие Храма Свете Тројице одржан је ревијални наступ културно-уметничких друштава из Вражогрнца, Рготине, Грљана, Грлишта, „Пензионер” и ГФА “ЗО-РА” из Зајечара, као и КУД-а „Диша Ђурђевић” из Вреоца.

Организатор и покровитељ манифестације је Град Зајечар, а у реализацији поред Установе Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић“ Зајечар, учествују Туристичка организација града Зајечара и Месна заједница Вражогрнац.

У име организатора манифестацију је отворила Биљана Глишић, помоћник директора Установе „Зоран Радмиловић”, а окупљене Вражогрнчане и њихиве госте поздравио је и председник Месне заједнице Слободан Илић, који је поводом 40. рођендана „Вражогрначког точка” уручио торту најмлађим чланаовима КУД-а „Слога” из Вражогрнца.

Друго фестивалско вече биће такмичарског карактера, а програм ће у недељу 11. августа почети у 20:00 сати. Оцењиваће се сценски приказ обичаја и наступ изворних група, као селекција за учешће на Републичкој смотри народног стваралаштва у Горњем Милановцу.

Учествоваће Изворна група „Рујиште”, као и културно-уметничка друштва: „Слога” из Вражогрнца, „Бисер” из Дражевца, „Лозовица” из Горњана, „Ромулијна” из Гамзиграда, „Валакоње” из истоименог села, „Шљивар ” из истоименог села, „Преводница” из Врања и Танцов састав за аутентичне влашке игре „Читалишта просвета“ из Раброва код Видина из суседне Бугарске.

У оквиру пратећег програма смотре, предвиђено је такмичење у кувању гулаша од 16:00 сати. Надметање у традиционалним спортским дисциплинама: ношење точка, котрљање точка и котрљање бале, поћеће у 14:30 сати на игралишту Капела.